1. Dünya Savaşı’nda İstanbul’a Yapılan Hava Saldırıları

1. Dünya Savaşı’nda İstanbul’a Yapılan Hava Saldırıları
Türk havacılık tarihine önemli bir kaynak teşkil edecek olan "Birinci Dünya Savaşı'nda İstanbul'a Yapılan Hava Saldırıları" kitabı raflarda yerini...

Türk havacılık tarihine önemli bir kaynak teşkil edecek olan "Birinci Dünya Savaşı'nda İstanbul'a Yapılan Hava Saldırıları" kitabı raflarda yerini aldı.

Emin Kurt ve Mesut Güvenbaş'ın kaleme aldığı ve 1916-1918 yılları arasında İstanbul'a yapılan hava taarruzlarının incelendiği "Birinci Dünya Savaşı'nda İstanbul'a Yapılan Hava Saldırıları" kitabı okurlarla buluştu. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından 432 sayfa olarak çıkan kitapta, ulusal ve uluslararası arşiv belgeleri tarafsız bir gözle, dönemin yerli ve yabancı basınının titizlikle incelenmesiyle ele alınıyor.

Kitapta, İstanbul'a 1916'da yapılan ilk hava saldırısından bahsederek, savaşın sonunun göründüğü, barış ümitlerinin yükseldiği döneme rastlayan 1918 yılında Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında İstanbul'a yapılan yoğun hava bombardımanlarını ele alınıyor. Birinci Dünya Savaşı tarihini anlatan geniş kapsamlı Türk tarih çalışmalarında İstanbul'a yapılan hava saldırılarından sınırlı olarak bahsediliyor. Bu çalışmada İstanbul'a ilk bombardımanın ne zaman yapıldığı, toplam kaç hava saldırısının düzenlendiği, insan kayıplarının ve maddi hasarın boyutunun ne olduğu, şehri korumak için ne gibi önlemler alındığı ve halkın günlük yaşamının bu saldırılardan nasıl etkilendiği kitapta detaylı olarak anlatılıyor.

Kaynak:IHA