1 Haziran'dan Sonra Rize'ye Gelecek Olan Çay Üreticileri Dikkat!

1 Haziran'dan Sonra Rize'ye Gelecek Olan Çay Üreticileri Dikkat!
Rize dışında yaşayan çay müstahsilleri çay toplamak için Rize’ye gelmeye devam ederken, 1 Haziran’dan itibaren kente gelecek olanların 14 günlük ev izolasyonuna tabi tutulacağı öğrenildi.

Rize'ye gelen çay üreticilerine yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Rize İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından test yapılmaya devam ediliyor. 1 Haziran’dan itibaren kente gelecek olanların çay müstahsili olarak değerlendirilmeyeceğini ve bu tarihten itibaren gelenlerin 14 günlük ev izolasyonuna tabi tutulacağı öğrenildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında seyahat kısıtlamasına takılan çay üreticilerinin beklediği memleketlerine dönüş izninin çıkmasının ardından seyahat izin başvurularını tamamlayan Rizeli çay üreticileri hasat için memleketlerine 20 Mayıs’tan itibaren gelmeyi sürdürüyor. Sayıları 50 bini bulan çay üreticilerinden 38 bininin ilgili yerlere başvurularını yaptığı belirlenirken, şuana kadar 16 binin üzerinde çay üreticisinin Rize'ye geldiği öğrenildi.

Rize kent girişinde polis, jandarma ve sağlık ekiplerinin önlemlerinin sürdürdüğü gözlenirken, kent girişinde sağlık kontrolünden geçirilen çay müstahsilleri, kontrollerinin ardından şehre giriş yapabiliyor. Bir hafta evlerinde izole altında durmak zorunda olan çay müstahsillerinin ailelerinden 1 kişiye koronavirüs testi yapılıyor. Testin ardından negatif çıkan vatandaşların aileleri çay tarlalarına girebiliyor.

Ayrıca, İl Sağlık Müdürlüğünce oluşturulan 70 ekip, ikinci etap tarama çalışmaları kapsamında karantinadaki çay üreticilerinin bulundukları köy ve mahallelerde çalışmalarını sürdürüyor.

Sağlık ekipleri, 3'er kişilik gruplar halinde gittikleri mahalle ve köylerde, muhtarlar aracılığıyla il dışından gelen ailelerden birer kişiye açık alanda test uyguluyor.

İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Dr. Ümmü Sıla Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il dışından gelen çay üreticilerine test için sahada olduklarını söyledi.

Vatandaşların il dışından gelmeye devan ettiğini belirten Uçar, bugüne kadar her aileden bir kişi olmak üzere yaklaşık 8 bin kişiye test yapıldığını ifade etti.

Uçar, arife gününden itibaren devam eden birinci etap tarama çalışmalarını tamamladıklarını, bugün ikinci aşamasında olduklarını kaydederek, "Pazar günü de ikinci tarama çalışmalarını tamamlamış olacağız. 1 Haziran'dan itibaren gelen vatandaşlarımıza ise 14 günlük sosyal izolasyon kuralları uygulanacaktır." dedi.

Elmalı köyü muhtarı Mehmet Salih İşyar ise köyüne il dışından yaklaşık 400 kişinin geldiğini belirterek, "Gelen vatandaşlarımızı tek tek arıyoruz. Zaten bizim kontrolümüzde oluyor. Gelenleri kayıt altına alıyoruz. Sağlık ekiplerimiz de köyümüze gelip numuneleri alıyor." dedi.

Köyünde herhangi bir vakaya rastlanmadığını dile getiren İşyar, bundan sonra da olmamasını temenni etti.

İstanbul'dan ailesiyle gelen Sultan Satır da, "Çay toplamak için geldim. Geldik, testimizi olduk. Çalışmalar çok güzel. Emeği geçen herkes teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

 1 HAZİRAN’DAN SONRA GELECEKLER 14 GÜN EV İZOLASYONUNDA KALACAK 

Rize İl Sağlık Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 31 Mayıs 2020 tarihine kadar sağlık ekiplerince sahada taramaların devam edecek. Bu tarihten sonra 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren Rize’ye gelecek olan vatandaşların çay tarımı kapsamında değerlendirilmeyecek ve 14 günlük ev izolasyonuna tabi tutulacak.

Kente gelecek vatandaşların bu konuda bilgilendirilmesi amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından il genelindeki tüm mahalle ve köy muhtarlarına bilgilendirmede bulunduğu öğrenildi.

cay-mustahsilleri-rize’ye-g.jpg