1.uluslarararası Gümüşhane Sempozyumu Başladı

1.uluslarararası Gümüşhane Sempozyumu Başladı
Gümüşhane Üniversitesi tarafından Türk Tarih Kurumu işbirliğinde düzenlenen ve üç gün sürecek olan 1.Uluslararası Gümüşhane Sempozyumu başladı.

Gümüşhane Üniversitesi tarafından Türk Tarih Kurumu işbirliğinde düzenlenen ve üç gün sürecek olan 1.Uluslararası Gümüşhane Sempozyumu başladı.

Gümüşhane Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlenen açılış programıyla başlayan sempozyumda yurt içi ve yurt dışından 100'ün üzerinde bilim adamı ve araştırmacı bildiri sunacak.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda Gümüşhane yöresine ait halk oyunları gösterileri üniversitenin ekibi tarafından sahnelendi.

"Türkiye'de kişi başına en fazla kamu yatırımı alan il Gümüşhane"

Etkinlikte konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane Üniversitesi'nin her ile bir üniversite projesinin en güzel ve en doğru örneklerinden birisi olduğunu ve geleceğe ümitle bakan bir üniversite kadrolarının bulunduğunu belirterek, "Bu kentin geleceği var. Dağların arkasında yaşayan insanları düşünen yönetici ve liderlerimiz var. Bundan 20-30 yıl önce Trabzon'a bir 6 saatte ulaşılırken artık bir saatte ulaşma şansına sahibiz. Adeta tüneller kentiyiz. 52 tünelle Türkiye'de en fazla tüneli olan şehiriz. Dağlar deliniyor, insanlar birbirine kavuşuyor. Son 15 yılda 8 milyar TL yatırım aldı Gümüşhane. Türkiye'de kişi başına en fazla kamu yatırımı alan il Gümüşhane" dedi.

"Sizleri mutlu kılmak, can ve mal emniyetinizi, huzurunuzu temin etmek bizim görevimiz"

Salonda bulunan öğrencilere hitaben "sizler bizlere ailelerinizin emanetisiniz" ifadelerini kullanan Vali Memiş, "Sizleri mutlu kılmak, can ve mal emniyetinizi, huzurunuzu temin etmek bizim görevimiz. Amacımız sizleri burada yaşarken başka üniversitelere imrenmeden, başka kentlere imrenmeden yaşamanızı temin etmek. Biz Valilik olarak her zaman üniversitemizin yanındayız. Öğrencilerimiz buradan güzel hatıralarla ayrılırsanız Gümüşhane için büyük kazançtır. İki yıl içerisinde buranın yurt problemi kalmayacak. Bin kişilik devlet yurdu ve iki bin kişilik özel sektör yurdu başlıyor. İlimiz madencilik şehri. İsmi değerli madenle anılan tek vilayetiz. Bu madenler bin yıldır işleniyor. Romalılardan beri maden çıkarılıyor. Dünyada Gümüşhane coğrafyası en değerli madenlerin olduğu yerlerden birisi olarak kabul ediliyor. 4 büyük firma şuan çalışıyor ve ciddi istihdam sağlıyor. Sadece madenlerimiz değil zenginliklerimiz var. Turizm alanlarımız da çok önemli ve bakir. Karadeniz bölgesinde en fazla yaylaya sahip olan il Gümüşhane. Gümüşhane'nin çok düzgün insanları var. Burada huzuru bir şekilde yaşamanızı istiyoruz. Bunun için gerekiyorsa yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.

"Gümüşhane hoşgörü ve huzur kenti"

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen de konuşmasında bu tür sempozyumlara ellerinden gelen tüm katkıları sunduklarını belirterek, "Bizler sizler için gecemizi gündüzümüze katıp çalışıyoruz. Bu tür sempozyumlara elimizden gelen tüm katkıları sunuyoruz. Bizim tek işimiz yol ve kaldırım yapmak değil bu tür sempozyumlara katkıda bulunmak. Gümüşhane hoşgörü ve huzur kenti. Bunu şehrin her noktasında hissedersiniz" dedi.

"Sempozyumlar bilgi şölenleridir"

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek sempozyumların bilgi şölenleri olduğuna, önceden belirlenmiş konular üzerinde akademisyen ve araştırmacıların tebliğler sunup tartıştığı, istişarelerde bulunduğu, karşılıklı görüş alışverişinde bulundukları önemli bilimsel organizasyonlar olduğuna değindi.

Rektör Zeybek, Gümüşhane ile ilgili teknik bilgiler verdikten sonra sempozyumda 134 katılımcının tarih, coğrafya, edebiyat, dil, sosyoloji, turizm, enerji gibi konularda çok çeşitli tebliğler sunacağını söyledi.

Düzenleme kurulu adına konuşan Yrd.Doç.Dr. Kemal Saylan, Gümüşhane'nin sadece madenlerden ibaret olmadığını, Osmanlı'nın hoşgörüsünün en güzel yaşandığı medeniyetlerden birisi olduğunu söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından sergi açılışları yapıldı ve 3 ayrı salonda bilim insanları tarafından tebliğlerin sunumlarına geçildi.

1.uluslarararası Gümüşhane Sempozyumu Başladı

1.uluslarararası Gümüşhane Sempozyumu Başladı

1.uluslarararası Gümüşhane Sempozyumu Başladı

Kaynak:IHA