120 Bin Solucanla Başladı Bugün 15 Milyon Solucanı İle Organik Gübre Üretiyor

120 Bin Solucanla Başladı Bugün 15 Milyon Solucanı İle Organik Gübre Üretiyor
Diyetisyenler, beslenme uzmanları ve doktorlar sağlıklı bir ömür için organik gıdaları tavsiye ederken, organik ürünler için de organik gübre üretimi...

Diyetisyenler, beslenme uzmanları ve doktorlar sağlıklı bir ömür için organik gıdaları tavsiye ederken, organik ürünler için de organik gübre üretimi giderek yaygınlaşıyor. Giresunlu solucan gübresi üreticisi Ahmet Ceylan, bir yıl önce 120 bin solucanla kurduğu tesisinde, bugün 15 milyon solucandan bir buçuk ton organik gübre üretiyor.

Türkiye'de lisanslı olarak 4 organik solucan gübresi üreticisinden biri olan Ahmet Ceylan, Türkiye'de solucan gübresinin öneminin henüz hak ettiği noktada olmadığını dile getirerek bu alanda yatırım yapacak yatırımcılara devlet ve bakanlık olarak destek verilmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

"Organik gıda için organik gübre gerekli"

Organik ürün için önce organik gübre gerektiğini ifade eden Ceylan "Solucan gübresi diğer bir adıyla organik gübre artık günümüzde çok daha büyük önem kazanıyor. Kimyasal gübrelerin yavaş yavaş yerini organik gübreye bırakıyor. Katı ve sıvı gübre olmak üzere iki ana ürün imalatı yapıyoruz. İç piyasaya satışlarımızı yapıyoruz. Organik gübre, geleceğin olmazsa olmazı diyebiliriz. Çünkü uzmanların önemle tavsiye ettiği organik ürün için önce organik gübre gerekiyor. Bunun içinde en iyi yöntem solucan gübresi üretimidir" dedi.

"Solucan gübresinin ham maddesi bitkisel atık ve hayvan dışkısı"

Solucan gübresi üretiminde yüzde 70 hayvan gübresi, yüzde 30 ise bitkisel atık kullandıklarını anlatan Ceylan "Büyükbaş hayvan çiftliklerinden aldığımız hayvan gübrelerini ve diğer hayvansal atıkları solucan maması olarak kullanıyoruz. Onları bir fermantasyon işleminden geçirdikten sonra solucanın yiyebileceği bir düzeyde oluşmasını sağlıyoruz. İşlemlerimiz bittikten sonra solucan bulunan havuzlarımızda bu hazır olan mamayı veriyoruz. Aynı şekilde bitkisel atıkları da işleyip solucan yiyeceği haline getiriyoruz. Devamlı olarak yeni mamaları üstten veriyoruz, alttan olgun gübreyi alıyoruz" diye konuştu.

"Katma değeri yüksek ürünlerde kullanılıyor"

İşletme sahibi Ceylan, ürettikleri solucan gübrelerini iç pazara sunduklarını dile getirerek, "Genelde iç pazara satışlarımızı yapıyoruz. Katma değeri yüksek sera ürünlerinde genel olarak kullanılıyor. Türkiye bu ürünü daha yeni tanıyor ama önümüzdeki yıllarda organik sektörünün vazgeçilmezi solucan gübresi olacaktır" şeklinde konuştu.

"Fındık tarımında ürün ve randıman artışı sağlıyor"

Yapılan incelemeler sonucunda fındık ürününde de çok verimli sonuçlar alındığını anlatan Ceylan "Giresun'daki Fındık Araştırma Enstitüsü'yle yaptığımız inceleme sonucunda solucan gübresi kullanılan fındıkta yüzde 38 verim artışı sağlandı. Fındıkta ocak başına uygulanan 3 kilogram solucan gübresi uygulandığında 4 yıl boyunca tekrar uygulama ihtiyacı duyulmuyor. Bununla birlikte üründe yüzde 38 artış sağlanırken, randıman ise 56'ya ulaşıyor. Ayrıca fındık dal uzantısında ise yüzde 16 daha fazla büyüme sağlanıyor" bilgilerini paylaştı.

120 Bin Solucanla Başladı Bugün 15 Milyon Solucanı İle Organik Gübre Üretiyor

120 Bin Solucanla Başladı Bugün 15 Milyon Solucanı İle Organik Gübre Üretiyor

120 Bin Solucanla Başladı Bugün 15 Milyon Solucanı İle Organik Gübre Üretiyor

Kaynak:IHA