1200 Yıllık Kemençe Oldu Kemançe!

1200 Yıllık Kemençe Oldu Kemançe!
Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olan ve rebap, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sanılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısı kemençeye Rizeliler yeni nota ekledi.

Bilinen en eski yaylı enstruman olan rebap (Arapça rababah) Avrupa’ya, 9. yüzyılda Bizans üzerinden (lyra adıyla) ve MS 11. yüzyılda Müslüman Arapların kontrolü altında olduğu dönemde İspanya üzerinden Rebec adıyla iki koldan yayılan kemençeye Rizeliler "la" notasını ekleyerek 3 telli kemençeyi 4 telli kemançeye çevirdi.

Rize’nin Fındıklı ilçesi Halk Eğitim Merkezi binasının kendilerine ayrılan atölyelerinde yöresel serender ve evlerin minyatür maketlerini yapan Yılmaz Şişman ile Sabri Demir, Karadeniz’de yöresel çalgı olan kemençeye yeni nota ekledi.

Normalde 3 telli olan kemençeye ekledikleri ‘la’ teliyle sesini kemana benzeten ustalar kendi tabirleriyle ‘’artık onun adı kemançe’’ diyor.

kemence-kemance-2.20120114143946.jpg

Sesi ve görüntüsü ile dikkat çeken kemançe ile ilgili bilgi veren Sabri Demir, Karadeniz ve Türkiye’de 4 telli kemençenin ilk olduğunu belirtti. Demir ‘’Şimdilik 18 tane yaptık, çalışmalarımız hızla ilerliyor. İstanbul ve Ankara illerinde yapılan Rize Günleri yanı sıra yöresel organizasyonlarda tanıtacağımız 4 telli ve ‘la’ notalı kemençenin ilgi çekeceğini düşünüyoruz’’ dedi.

kemence-kemance-1.20120114144006.jpg