19 litrelik damacanada, 70 gemi maketi!

19 litrelik damacanada, 70 gemi maketi!
Hobi olarak 18 yıl önce başladığı ahşap işçiliğinde birçok aşama kaydeden Ünsal Kurtuluş , 70 parçadan oluşturduğu orijinaline uygun gemi maketlerini 19 litrelik cam su damacanasının içine monte ediyor.

Trabzon'da Ünsal Kurtuluş, 1990'lı yılların başında Karamürsel'de bir mağazada gördüğü tekneyle birlikte ahşap işlemeciliğine başladığını söyledi.

Teknik resim ve torna tesviye bölümlerinde eğitim aldığını ifade eden Kurtuluş, "Gördüğüm bu tekneyi ben de yapabilir miyim diye sordum kendime. Tabii zor bir süreçti. Bozdum, kırdım, sabrettim ve bugünlere geldim" dedi.

Yaptığı maketleri görüp beğenenlerin sayısının artması üzerine maketleri, çekiciliğini artırmak için şişeye koymaya başladığını belirten Kurtuluş, "Bu bir hobi oldu. Çok yönlü çalışıyorum artık. Yaklaşık 70 parçadan oluşturduğum orijinal geminin belli ölçekte küçültülmüş maketini 19 litrelik cam damacanaya yerleştiriyorum" diye konuştu.

gemi-maketi-trabzon-1.jpg

Maketin mobilya kısmında en iyi kalite ağaç kullandığını kaydeden Kurtuluş, eserin yapım aşamasını şöyle anlattı: "Ceviz, kiraz gibi ağaçlar kullandığımız eserin parçaları hassas kesimle geçmeli oluşturuluyor. Gemiyi aksesuarlarından dümenine, filikalarından halatlarına, iplerine kadar gerçeğine uygun yapmaya çalışıyorum. Kamaranın giriş kapısını, korkuluklarını, direklerini koyuyorum. Yaklaşık 70 parça halinde üretilen eserin özel üretim damacanada montajı yapılıyor. Bu çok hassas bir işlem. Çünkü görünümünün bütün olması, parç a parça görünmemesi gerekiyor. Geminin aksamını yerleştirdikten sonra halatlarını, yelkenlerini montajlıyorum. Dar bir alanda, çok stresli bir durumda yapıyorsunuz. Öyle zaman oluyor ki şişeyi vurup kırmak geliyor insanın aklına. Bitmesine yakın gurur duyuyorsunuz tabii."

Kurtuluş, eserini uykusundan fedakarlık yaptığında bir haftada tamamladığını belirterek, Doğu Karadeniz'in en önemli turizm merkezlerinden Uzungöl'de Belediye Başkanı Abdullah Aygün'ün davetiyle damacana içerisinde gemi maketi yaptığını, beldenin girişine de Türkçe ve İngilizce "hoş geldiniz" yazacak 2,5 metre uzunluğunda alabalık figürü yapacağını ifade etti.

Aralarında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, FC Seul Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş, iş adamları ve bürokratların bulunduğu birçok kişiye maket yaptığını ifade eden Kurtuluş, son yıllarda Çin, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerden milyonlarca dolara alınan ağaç eserlerin kendisini üzdüğünü, kendisi gibi sanatkar birçok kişiye olanak tanınması halinde ülke ekonomisine katkıda bulunulabileceğini kaydetti.

gemi-maketi-trabzon-2.jpg

Kurtuluş, Samsun'a Bandırma Vapuru, Çanakkale'ye Nusret Mayın Gemisi maketi yapmayı hayal ettiğini sözlerine ekledi.