"1915 Çanakkale Köprüsü İle Rekor Kıracağız"

"1915 Çanakkale Köprüsü İle Rekor Kıracağız"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "1915 Çanakkale Köprüsü ile şu ana kadar yapılan en uzun köprü Akashi'nin rekorunu kırmış...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "1915 Çanakkale Köprüsü ile şu ana kadar yapılan en uzun köprü Akashi'nin rekorunu kırmış olacağız" dedi.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün rüzgar tüneli testi Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bir laboratuvarda yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da rüzgar tüneli testine katılarak, burada açıklamalarda bulundu. Kopenhag'da 1915 Çanakkale Köprüsü'nün kule kesit testi ve kule testi dolayısıyla bir araya geldiklerini ifade eden Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü projesinin Kınalı, Tekirdağ, Çanakkale, Savaştepe otoyolu projesinin hem köprü hem Malkara'ya kadar 101 kilometrelik otoyol kısmını kapsadığını belirtti. Şu ana kadar yapılan en uzun köprünün Japonya'da Akashi Köprüsü olduğuna dikkat çeken Arslan, "Çanakkale Köprüsü asma köprülerdeki uzunluk açısından en uzun orta açıklıklı köprü olması hasebiyle dünyada bir rekor ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile birlikte Akashi'nin rekorunu kırmış olacağız" dedi.

Bakan Arslan, "Orta açıklık anlamında 2 bin 23 metre açıklığı olan, 770'er metre yan açıklıkları olan, 365 metre ile 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile birlikte 4 bin 608 metre uzunluğunda bir köprüden bahsediyoruz. İki kulenin temeli yaklaşık deniz dibinin 40 metre altına kadar inmiş olacak. Kule yüksekliklerimiz de 318 metre olacak. 2 bin 23 metre Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümünü temsil ediyor" dedi.

"1 SAAT SÜREN SEYAHAT SÜRESİ 4 DAKİKAYA İNECEK"

Köprünün özelliklerinden bahseden Arslan, geçiş süresiyle ilgili olarak ise, "Feribot ile yaklaşık 30 dakikada geçilen Çanakkale Boğazı, ki bekleme sürelerini düşünürseniz yaklaşık bir saat süren seyahat süresi 4 dakikaya inmiş olacak. Biz böylece Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulaştırma sistemlerinin, kara ulaşım sistemlerinin de entegrasyonunu gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

"HEDEFİMİZ 29 EKİM 1923'TE KÖPRÜYÜ AÇMAK"

1915 Çanakkale Köprüsü'nün rüzgar tüneli test hazırlık çalışmalarının bitirildiğini belirten Bakan Arslan, "Üç aşamalı test gerçekleştirilmiş olacak. Birincisi köprüyü oluşturan tabliyelerin rüzgar tüneli testleri. Bunlar 1 bölü 225 ölçeğinde Kanada'da gerçekleştirildi ve çok başarılı sonuçlar elde edildi. İkincisi, kulelerin rüzgar tünel testleriydi. Rüzgar tüneli testlerini bugün gerçekleştirmiş olduk. Üçüncüsü tam köprü yani tabliye artı kuleler dahil. Onu da önümüzdeki yıl Mayıs- Haziran aylarında daha küçük ölçekle gerçekleştirmiş olacağız. Böylece testler sonuçlanıp, yeterli ve en uygun kesitler belirlendikten sonra uygulama projeleri ve projelerin ayrıntılarına geçilmiş olacak" diyerek hedeflerinin Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 29 Ekim 2023 tarihinde projeyi hizmete açmak olduğunu söyledi.

"ÇOK BAŞARILI SONUÇ ELDE ETTİK"

Ulaştırma Bakanı Arslan, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde rüzgarın hızının saatte 120 kilometreyi geçtiğinde trafiği durdurduklarını belirterek, "Bugüne kadar 100 yıllık Çanakkale Boğazı'nda oluşan rüzgar ortalamaları hesaba katılmış ve görülmüş ki maksimum rüzgar hızı yine 100- 120 kilometre bölü saat civarında. Ancak biz bugün sizlerin huzurunda 288 kilometre bölü saate uygun testler gerçekleştirdik. Ve gördük ki testlerde gerek kesitte, gerek kulenin kendisinde en ufak bir sıkıntı yok" dedi. Arslan, bu testlerde çok başarılı sonuçlar elde ettiklerini vurguladı.

(İbrahim Berat Yılmaz/İHA)

Kaynak:IHA