1950'de açılan dava hâlâ sonuçlanmadı

1950'de açılan dava hâlâ sonuçlanmadı
50 yıldır süren hukuk mücadelesinde devlet ve vatandaşlar bir arpa boyu yol alamadı. 1950 yıllında başlayan arazi tahsisleri 1967 yılında mahkemeye taşındı...

Samsun'da 50 yıldır süren hukuk mücadelesinde devlet ve vatandaşlar bir arpa boyu yol alamadı. 1950 yıllında başlayan arazi tahsisleri 1967 yılında mahkemeye taşındı, karşılıklı açılan davalar ise 2010 yılında halen sonuçlanmadı.

Alınan bilgiye göre, Çarşamba ilçesine bağlı Çınarlık beldesindeki Yalı Mahallesi'nde 1933 yılından bu yana ikamet eden vatandaşlar, 2 nesildir mahkemelerle uğraşıyorlar. 614 hane ve 3 bine yakın nüfusu bulunan Çarşamba ilçesi Çınarlık beldesi Yalı Mahallesi'nde vatandaşlar, 1950 yılında arazilerdeki yerleşim işleminin devlet tarafından yapılmasından bu yana mücadelelerini sürdürüyorlar. 1959 yılında tespit komisyonunun vergiye bağladığı mahalle sakinleri devlete arazilerin ücretini öderken, 1965 yılında tapulama komisyonu bölgede inceleme yaparak parsel numaralarını belirleyip, 3 bin 25 dönüm araziyi isme göre 60 kişiye böldü. O yıllarda devlete ait olan TİGEM Gelemen Tarım Çiftliği'nin, arazilerin kendilerine ait olduğu yönünde itirazda bulunup tapu işlemi yapılamayacağı yönünde mahkemeye başvurması sonucu tahsisler askıya alındı. Yine o dönemde Ordu'nun Aybastı ilçesinde bir vatandaş, Yalı Mahallesi'ndeki arazilerin 551 dönümünün otlakiye tapularının olduğu gerekçesiyle kendisine ait olduğu yönünde ikinci davayı açtı. Devletin açtığı dava 11 yıl sonra 1978 yılında TİGEM Gelemen Tarım Çiftliği'nin lehine sonuçlandı. Diğer talepler reddedildi. Temyiz süreci sonrasında kararlar bozuldu, 1984 yılında köylüler tapularının verilmesi ve arazilerin kendilerine ait olduğu gerekçesiyle itirazda bulundular. Aybastılı aile de arazilerin kendisine ait olduğu gerekçesiyle davasını sürdürdü. 1996 yılın açılan çok sayıda davalar varken, mahkeme Aybastılı aile lehine sonuçlandı ve arazilerin tahsisi yapıldı. Yalı Mahallesi sakinleri ve devlet yine itirazda bulundu ve karar bozuldu. 2008 yılında açılan dava ile TİGEM, Çevre ve Ormanı Müdürlüğü, hazine, vatandaşlar adına Çınarlık Belediye tüzel kişiliği ve Aybastılı ailesinin hak davaları yeniden başladı. Dava süreci devam ederken ise 1994 yılında 1 milyon 400 bin TL bedelle bin 850 dönüm arazi istimlak edilip Samsun-Çarşamba Havaalanı yapıldı. Para ise bankaya yatırılıp o günden bu yana banka faiziyle birlikte işliyor. Davayı kazanan, yüklü miktarda parayı da almaya hak kazanacak.

4.20100328001617..jpg

Çınarlık Belediye Başkanı Nihat Soğuk, babasının 1960'lı yıllarda Çınarlık köyünde muhtarlık yaptığını, dava sürecini o dönemde takip ettiğini, kendisinin belediye başkanı olduktan sonra ikinci nesil olarak davayı Çınarlık Belediyesi tüzel kişiliği adına takip görevi üstelendiğini söyledi. Davanın bu kadar uzamasının memnun edici olmadığını ifade eden Soğuk, uzun yıllar süren davanın artık sonuçlanması ve hak sahiplerinin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

55 yıldır köyde yaşayan muhtar Recep Akman, kendilerinin arazilerde hak sahibi olduklarını, sadece tapularını istediklerini, ama 60 yıldır mahkemelerin sonuçlanmadığını ve bir neticeye ulaşılamadığını söyledi. 72 yıldır köyde yaşayan Ahmet Güner, devletin arazinin, Aybastılı ailenin ise 551 dönümlük arazinin kendisinin olduğunu öne sürdüğünü ama kendilerinin 1933 yılından bu yana aynı yerde ikamet ettiklerini hatırlattı. Kendisinin ikinci nesil olduğunu, artık davalarını üçüncü nesil olan çocuklarına devredeceğini dile getiren Mustafa Turan, bir netice beklediklerini, işin içinde yüklü miktarda para ve değerli araziler olduğu için mağdur olduklarını öne sürdü.

KEMAL SUNAL'IN DAVACI FİLMİ
1986 yapımı olan filmde, bir köyde yaşayan 2 komşunun aralarındaki dava ve geçen 7 yıl süre anlatılıyor. Kemal Sunal ve Savaş Yurttaş'ın canlandırdığı karakterler, aynı köyde yaşamaktadır. Bir anlaşmazlık yüzünden birbirlerine ve ailelerine peşi sıra davalar açarlar ve cümbür cemaat her hafta kasabaya, adliyeye gitmek zorunda kalırlar. Köylüler, yıllarda mahkemelerde uğraşırlar.