2.100 doz domuz gribi aşısı

2.100 doz domuz gribi aşısı
Rize Vali Yardımcısı Hakan Burak Uz, valilik koordinesinde kurumlar vasıtasıyla domuz gribine karşı önlem alındığını söyledi.

Uz, valilik toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında, dünya genelinde etkili olan domuz gribi ile karşı karşıya olunduğunu belirterek, ''Domuz gribi ile Rize'de de karşılaşabiliriz. Bu nedenle belirli tedbirler almak gerekliydi. Bunun için valilik koordinesinde kurumlar vasıtasıyla önlemler alınıyor'' dedi.

Türkiye'de binin üzerinde vak'a olduğunu, ancak Rize'de şu ana kadar kesinleşmiş bir vak'a olmadığını ifade eden Uz, şunları söyledi: 

''Ama olmayacağı anlamına gelmez. Karşılaştığımızda hazırlıksız yakalanmak istemiyoruz. Bu nedenle önlemler alıyoruz. Ama bu, sadece belirli kişilerin çabası ile üstesinden gelinecek bir şey değil. Herkesin çaba göstermesi gerekir. Kamu kurumlarının yanında sivil toplum örgütlerinin de bize destek olması gerekir. Rize'de yaşayanların en az etkilenmesi için hepimiz üzerimize düşeni yapacağız. İl genelinde gerekli tedbirleri alıyoruz. Paniğe kapılacak bir durum yok.''

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe ise domuz gribi hastalığının domuzlarda hastalığa yol açan bir mikroorganizma olan influenza tip A virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığı olduğunu belirtti.

Domuz gribi enfeksiyonunda ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücutta ağrı, yorgunluk, kırgınlık, baş ağrısı, üşüme görülebildiğini vurgulayan Tepe, ''Hiç istemesek de domuz gribi ile karşılaşabiliriz. Bu nedenle hazırlıklı olmalıyız. Şu ana kadar domuz gribi hastalığı hafif ve orta şiddetle geçiriliyor. Pek çok insan domuz gribine yakalandığını anlamadan hastalığı atlatacak. Böylece bağışıklık da kazanmış olacak'' diye konuştu.

Tepe, mevsimsel griplerin toplumda yayılma hızının zayıf olduğunu, ama domuz gribinin yeni bir virüs olduğunu, bu nedenle toplumda buna karşı bir bağışıklık oluşmadığını anlatarak, şunları ifade etti:

''Dolayısıyla çok hızlı yayılabilir. Domuz gribi ile mevsimsel grip belirtileri hemen hemen aynı. Bu nedenle bu ayrımı herkes yapamaz. Domuz gribi geçirenlerin yüzde 70'i hastalığı çok hafif geçirecek. Gerçek anlamda hastaneye yatma ihtiyacı olanlar ise yüzde 1'i geçmez. Kişisel korunma yöntemlerinin büyük önemi var. Bu konuda herkese büyük sorumluluk düşmektedir. Bu önlemlerin başında el yıkama alışkanlığı gelmektedir. Mecbur kalmadıkça toplu yerlere girmemeliyiz.''

Gribe yakalananların öncelikle evinde istirahat etmelerini öneren, ancak 5 günde şikayeti geçmeyenlerin, ayrıca solunum zorluğu, kusma gibi belirtilerin eklenmesi durumunda derhal doktora başvurulması gerektiğine dikkat çeken Tepe, ''İlde okullarda, kamu kurumlarında, bankalarda, toplu taşıma araçlarında temizlik çalışması yapıyoruz ve yapacağız. Hijyen konusunda ciddi çaba sarf ediyoruz. Bu yerlerin günde birkaç defa silinmesini sağlıyoruz. Ancak bu tedbirler vatandaşlarımızda paniğe neden olmasın. Önlemler hastalığın ilimize en az seviyede etkilenmesi için yapılıyor'' dedi.

Tepe, Sağlık Bakanlığınca Rize'ye 2 bin 100 doz domuz gribi aşısı gönderildiğini, önce sağlık personellerinin, sonra isteğe bağlı olarak kasım ayı sonuna doğru öğrencilerin ve diğer risk gruplarının aşılanacağını kaydetti.

İLGİLİ HABERLERİMİZ

https://www.olay53.com/haber/rizede-domuz-gribi-soku-9668.htm