2 Kişinin Öldüğü Heyelanla İlgili Rize AFAD'dan Açıklama

2 Kişinin Öldüğü Heyelanla İlgili Rize AFAD'dan Açıklama
Rize'nin Pazar ilçesi Aktaş köyünde 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan heyelan sonrası Rize AFAD Müdürlüğü'nden açıklamada bulunuldu.

Rize'nin Pazar ilçesi Aktaş köyünde 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan heyelanda hayatını kaybeden Kemal Doğan'ın akrabaları ile birlikte 25 yıl önce evinin bulunduğu araziyle ilgili Rize Valiliği'ne heyelan tedbiri için başvuruda bulunduğu ortaya çıkması sonrası Rize AFAD Müdürlüğü’nden konu hakkında açıklamada bulunuldu. Açıklamada, heyelan sonrası bölgede incelemelerde bulunulduğu ve yöre sakinlerinin de ifadelerine yer verilerek olay mahallinde 2-2,5 yıl önce ana köy yolundan konutlara giden yeni bir yol açıldığı, özellikle konutların bulunduğu kesimde yamaç eğiminden dolayı oldukça dik ve yüksek şevler oluşturulduğu, bu şevlerin de herhangi bir istinat yapısı ile desteklenmediği belirlendiği kaydedilerek, heyelan olayına da yamaç topuğunu kesen bu yolun büyük ölçüde etkili olduğu tespit edildiğinin, konut sahiplerinin kendi insiyatifleri ile bu yolu açtıklarının hiçbir teknik standarta uygun olmayan yol şevlerinde de herhangi bir önlem almadıklarının gözlemlendiğinin ve yapılan yol sonrası da Valilikten inceleme talebinde bulunulmadığı ifade edilerek, kamuoyunda bilgi kirliliğine sebep olmaması için açıklamaya ihtiyaç duyulduğu bildirildi.

Rize AFAD Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

1-AÇIKLAMA YAPMA İHTİYACI:

17 Ekim 2016 tarihinde şiddetli yağışlar neticesinde İlimiz Pazar İlçesine bağlı Aktaş Köyünde meydana gelen ve 2 vatandaşımızın hayatını kaybettiği heyelan afetinin ardından bazı yerel haber sitelerinde yer verilen haberlerdeki iddialar incelenmiş ve iddialar ile ilgili olarak kamuoyunda bilgi kirliliğine sebep olmaması için aşağıda yer alan düzeltme açıklamalarına ihtiyaç duyulmuştur.

2-YAŞANAN AFET İLE İLGİLİ TESPİTLER:

İlimiz Merkez ve İlçelerinde 16 ve 17 Ekim 2016 günleri aralıksız olarak devam eden yağışlardan dolayı özellikle Pazar İlçemizin birçok yerleşim biriminde çok sayıda heyelan olayı meydana gelmiştir. Aktaş Köyü İnce Mahallesinde de yağışların etkisiyle zemin doygun hale gelmesi neticesinde gece 00.30 sularında bir kitle hareketi meydana gelmiş, kayan kütlenin topuk kısmında yer alan Kemal DOĞAN’a ait konutu tamamen yıkılmış, konutta ikamet eden Kemal DOĞAN ve eşi Ümmiye DOĞAN enkaz altında kalarak hayatını kaybetmiştir. Olayın haber alındığı andan itibaren Valiliğimiz koordinesinde süratle AFAD Arama ve Kurtarma Ekipleri, Jandarma ve Rize Arama ve Kurtarma Ekibi (RİKE) olay mahalline sevk edilerek çalışmalar yürütülmüş ve saat 05.00 civarında cenazeler enkaz altından çıkartılmıştır. Teknik elemanlarımızca heyelan bölgesinde yapılan incelemeler neticesinde yıkılan binanın yanında bulunan Yaşar DOĞAN adlı kişiye ait konutun da heyelan riski altında olduğu belirlenerek boşaltılmasına karar verilmiştir. Söz konusu heyelan olayları ile ilgili rapor yazım çalışmaları devam etmektedir.

3-HABERDE YERALAN İDDİA İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR:

Bazı basın yayın kuruluşları ve internet sitelerinde 18.10.2016 tarihinde yer verilen bir haberde söz konusu bölgede bulunan konut sahiplerinin 1991 yılında heyelan endişelerini belirten bir dilekçe ile Rize Valiliğine müracaat ederek önlem alınmasını talep ettikleri, ancak yapılan inceleme neticesinde heyelan riski olmadığı yönünde cevap verildiği belirtilmektedir. Söz konusu raporda yer verilen Valiliğimizin (mülga Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü) 24.10.1991 tarih ve 2258 sayılı cevap yazısında; Yaşar DOĞAN, Selahattin DOĞAN, Kemal DOĞAN ve Süleyman DOĞAN adlı yöre sakinlerinin müşterek dilekçelerine istinaden inceleme yapıldığı ve söz konusu cevap yazısının yazıldığı belirlenmiştir. Benzer talepler halen yürürlükte bulunan 7269 sayılı Afetler Kanunu uyarınca değerlendirilmektedir. Buna göre meydana gelen bir heyelan veya heyelan belirtisinden dolayı binaların riskli hale gelmesi durumunda anılan mevzuat kapsamında önleyici tedbirler alınabilmektedir. Anlaşıldığı üzere bahsi geçen tarihte ise bu tür bölgede gerilme çatlağı, çökme veya benzer herhangi bir belirti tespit edilmediği, söz konusu vatandaşların da üst yoldan kaynaklı bir heyelandan endişe ettikleri anlaşılmaktadır.

Teknik elemanlarımızca heyelan sonrası bölgede yapılan incelemelerde ve yöre sakinlerinin ifadelerine göre 2-2,5 yıl önce ana köy yolundan konutlara giden yeni bir yol açıldığı, özellikle konutların bulunduğu kesimde yamaç eğiminden dolayı oldukça dik ve yüksek şevler oluşturulduğu, bu şevlerin de herhangi bir istinat yapısı ile desteklenmediği belirlenmiştir. Söz konusu heyelan olayına da yamaç topuğunu kesen bu yolun büyük ölçüde etkili olduğu tespit edilmiştir.

4-NETİCE OLARAK : Bilindiği üzere yol açılması öncesinde sondajlara da dayalı olacak şekilde detaylı etütler yapılarak güzergah üzerindeki jeolojik sorunlu alanlarda gerekli stabilite önlemlerinin alınması gerekmektedir. İlimizin topografik, jeolojik yapısı ve iklim koşulları itibariyle yoğun heyelan riski taşımasından dolayı de bu husus çok daha önem kazanmaktadır. Haber konusu olayda ise konut sahiplerinin kendi insiyatifleri ile bu yolu açtıkları, hiçbir teknik standarta uygun olmayan yol şevlerinde de herhangi bir önlem almadıkları görülmektedir. Ayrıca vatandaşlar da bu tarihten sonra Valiliğimizden inceleme talebinde bulunmamışlardır. Kamuoyunda bilgi kirliliğine sebep olmaması için yukarıda yer alan açıklamalara ihtiyaç duyulduğunu saygıyla arz ederiz. 18.10.2016