2014'te hac kurası olacak mı?

2014'te hac kurası olacak mı?
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 2014'te hac için yeni bir kura çekimi yapılmayacağını belirtti. Peki, hacca kimler gönderilecek?

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, gelecek yıl hac kurası çekilmeyeceğini, daha önce başvurup gidemeyen hacı adaylarının kutsal topraklara gönderileceğini açıkladı.

2013 yılı Hac kura çekimi, Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans salonunda yapıldı. Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in de katıldığı kura çekiminde hacı adayları büyük heyecan yaşadı.

Görmez, kura çekiminde yaptığı konuşmada bu yıl 1 milyon 372 bin hacı adayının başvuru yaptığını ifade ederek, "Oysa Suudi Arabistan'a her yıl gönderme imkanı bulduğumuz 74 bin kişi" dedi. Önümüzdeki yıl kura olmayacağını belirten Görmez, "Üst üste 7 yıl müracaat edip buna rağmen kurada ismi çıkmayanları bir sonraki sene, 2014 yılında hiç kuraya tabi tutmadan gönderilecek. Bu sayı ne kadardır. Bu sayı 120 bin küsur. Asgari 30 bininin bu sene kuradan ismi çıkacak ve gidecek. Geriye 90 bin kalacak. 90 binin 70 binini gelecek yıl hiç kuraya tabi tutmadan göndereceğiz. Geriye kalan 20 bini de 2015'de göndereceğiz" diye konuştu.

Öte yandan; kura çekimi sırasında bazı hacı adayları, üst üste başvurmalarına rağmen kurada isimlerinin çıkmadığını belirterek salonda tepkilerini dile getirdi. Görmez ise adı kurada çıkmayan hacı adaylarına, "Müracaatlarını yaptıkları halde gidemeyenler üzülmesin. Çünkü Cenab-ı hak artık onlara sormayacak. İmkan bulanlara Allah bunu farz kılmıştır. Benim bir kaç istirhamım daha var. Çok ağır hasta oldukları halde hacca müracaat eden büyüklerimiz var. Yüreklerindeki o aşkla, o heyecanla ısrarla müracaatlarını yapıyorlar ve hatta kendi içlerinde dostlarına ve arkadaşlarına da şöyle diyorlar. Gider mübarek topraklarda vefat ederiz. Ben istirham ediyorum bunu yapmayın" şeklinde seslendi.

Üstüste başvuru yapmasına rağmen bugüne kadar kurada adının çıkmadığını belirten Erdoğan Tatlı isimli hacı adayı, salonda tepkisini dile getirdi. 7 kez kuraya giren Tatlı, ismi kurada okununca ise sevinçten adeta çılgına döndü. Tatlı, salon dışındaki ekranlardan kurayı takip eden hacı adayı, ismini görünce, 'Allah Allah, çıktı' diye bağırarak kendinden geçti. Zıplayarak ve kafasını duvara vurarak sevinç yaşayan Tatlı'nın mutluluk gösterisi, diğer hacı adayları tarafından şaşkınlıkla izlendi.