2023 Rize’si İçin 23 Proje

2023 Rize’si İçin 23 Proje
Rize Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Midilli, 2023 Rize’si için 23 proje hazırladığını açıkladı.

Rize Üniversitesi Rektör Yardımcısı Midilli’den 2023 Rize’si için 23 proje

Rize Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Midilli, Rize’nin gelecekte kalkınmış iller arasında olabilmesi için zaman geçirilmeden bilimsel çalışmalara başlanılmasını gerektiğini açıkladı.

Ticaret ve Sanayi Odasının meclis toplantısında “Endüstriyel Kalkınmada Fırsatlar Bölgesi Rize” konulu sunumda bulunan Rize Üniversitesi Rektör Yardımcısı Adnan Midilli “10 yıl sonra Rize, Çin ve Arap turistlerin akınına uğrayacak. Şimdiden 3-4 bin kişiye hizmet verecek turizm köyleri ve kongre merkezlerinin yapımına başlanmalı. Gözünde beş numara gözlükle beş metre mesafeden yazıyı okuyamayan insanların vizyonuyla idare ediliyor. Artık ileriye bakma zamanı geldi. Hedeflerimizi uzun ve büyük tutmalıyız” dedi.

2.20110730190957..jpg

Rize Ticaret ve Sanayi Odasının 33. meclis toplantısına katılarak “ Endüstriyel Kalkınmada Fırsatlar Bölgesi Rize” konulu sunumda bulunan Prof Dr. Midilli, Rize için hazırladığı sürekli fonksiyonel olması gereken projelerini açıkladı. Midilli, bu projeler hakkında kısa bilgiler vererek “Rize’nin olmazsa olmaz projeleri sürekli ve sürekli gündemde olmalı sürekli bunlar üzerinde çalışılmalı sürekli bunlar araştırılmalı ve inove edilmeli. Kesinlikle ve kesinlikle bu projeleri tamam bunun dönemi bitti bir dahaki döneme başka projeler yapalım şeklinde bir kenara koyamayacağımız projeler bunlar. Bütün insanlarımızın, sanayicilerimizin, halkımızın bu projeleri mutlaka ve mutlaka gündemde tutması lazımdır.” dedi

1.20110730190940..jpg

“Biz Yıllardır gözünde beş numara gözlükle beş metreden yazıyı okuyamayan insanların vizyonuyla idare edildik. Artık ileriye bakma zamanı geldi.” diyen Midilli, Rizenin, 2023'te hedef bir milyon kişinin yaşadığı ve kişi başı milli gelirin 30 bin dolar olduğu bir il yaratabilir miyiz, ayrıca batının doğuya, doğunun batıya, kuzeyin güneye, güneyin kuzeye açıldığı bir ticaret merkezi olabilir mi Rize? Bunun için 2023 hedefiyle 23 proje hazırladım. Bu hedefe ulaşabilmek için basamak basamak bu projelerin tümünün gerçekleşmesi gerekir. Projelerin hepsi birbirini tamamlamaktadır. Projelerin bir tanesinin olmaması diğerlerini de etkiler ve hedef asla gerçekleşmez.”

Rize'de Ticaret Vadisi Oluşturulmalı

3.20110730191058..jpg

Projeleri arasında Rize’de bir ticaret vadisinin oluşturulması olduğunu ifade eden Midilli bunu içinde Rize’nin dört ana parçaya ayrılacağını belirterek “Rize’de, Ticaret, Sanayi, Turizm ve Sanayi bölgeleri oluşturulmalı. Rizeyi bu dört ana parçaya ayırmadan asla ve asla uluslararası nitelikli bir Rize yapamayız. Turizm bölgesinde sanayi kurarız, tarım bölgesinde başka bir şey yaparız, sanayi bölgesinde turizmi yapmaya çalışırız, karma karışık stratejik hedefleri olmayan değişik bir yapı karşımıza çıkar. Bununda planlamasının mutlaka yapılması gerekir.”

Kuzey- Güney bandında yeni Rize kurulmalı

Rize’de kuzey- güney bandında yeni Rize şehrinin kurulmasını da vurgulayan Prof. Dr. Midilli, “Rize, limanla Engindere arasında sıkışmıştır. Sahilden 700 metre sahil boyundan 7 kilometre olan bir bandın içine sıkışmıştır. Böyle bir Rize endüstriyel kalkınmış bir Rize olamaz. Böyle bir Rize 2023 vizyonuna hizmet eden bir Rize olamaz. Bunun için Rizeyi kuzey - güney bandında mutlaka değiştirmemiz ve yeni Rize şehrini kurmamız lazım." dedi.

4.20110730191137..jpg

Midilli, 10 yıl sonra Çinlilerin Araplarla beraber bu bölgeye akın edeceğini belirterek “Rize'nin 4 bin kişiye aynı anda ev sahipliği yapıp turizm hizmeti verecek bir tesisi yok. Isırlıkta bir turizm köyü oluşturalım 3- 4 bin kişin istihdam edileceği hem kongre köyü hemde turizm köyü oluşturalım. Devre mülk olarak bunları Çinlilere ve Araplara kiralayalım. Uzungöl bunu başardı.” dedi.

5.20110730191156..jpg

7.20110730191205..jpg