2500 Kişiye Evde Bakım Hizmeti

2500 Kişiye Evde Bakım Hizmeti
Rize İl Sosyal Hizmetler Müdürü Mehmet Nuri Gezmiş, ilde şu anda evde bakım ücreti verilen 2 bin 500 civarında kişi bulunduğunu bildirdi.

Gezmiş, yaptığı açıklamada, 2006 yılında çıkartılan ve 2007 yılında uygulanmaya başlanan ''ağır düzeydeki özürlülere evde bakım hizmeti'' karşılığında ücret ödenmesiyle ilgili, kurumlarına bugüne kadar 3 binin üzerinde başvuru yapıldığını belirtti.

Başvuruları inceleyerek gerekli şartları taşıyıp taşımadıklarını araştırdıklarını belirten Gezmiş, ''İncelemede, kişinin bir başkasının yardımı olmaksızın hayatını idame ettirip ettiremediğine bakıyoruz. Böyle bir durumda, hastaneden alınan sağlık raporuyla belgelenir ve ailenin toplam geliri kişi başına bölündüğünde asgari ücretin üçte ikisinin altında kalırsa bu özürlü için aileye ömür boyunca bir asgari ücret tutarında, yani şu anda 491 lira yardım yapılıyor'' dedi. 

İlde şu anda evde bakım ücreti verilen 2 bin 500 civarında kişi bulunduğunu bildiren Gezmiş, ''Sayı başka ile nakil olanlar, durumunda değişiklik olanlar veya vefat edenler nedeniyle her geçen gün değişiyor. Şu anda başvurusu bulunan 150 kişinin de durumunu inceliyoruz'' diye konuştu.

Gezmiş, evde bakım yardımının kişinin ailesine ödendiğini, ancak zaman zaman şartları yerine getirip getirmediklerini denetlediklerini kaydederek, bu kontrollerde yardımın özürlü için harcanıp harcanmadığı, özürlünün doğru şekilde bakılıp bakılmadığı gibi konuları araştırdıklarını, sözleşmeye aykırı bir durum tespit etmeleri halinde ise sözleşmeyi iptal ettiklerini söyledi.

Verilen yardımla ilgili ilk yıllarda yapılan yoğun başvuruların oldukça azaldığını anlatan Gezmiş, özürlülerin büyük çoğunluğu için başvuru yapıldığını, bu nedenle yapılan başvuru sayısının oldukça azaldığını sözlerine ekledi.