26 İl Trafik Güvenliği İçin Rize'de Toplandı

26 İl Trafik Güvenliği İçin Rize'de Toplandı
26 ilin katılımıyla Trafik Güvenliği İl Planlama ve Koordinasyon yıl ortası değerlendirme toplantısı Rize'de yapıldı.

Kara yollarında meydana gelen trafik kazalarının önlenmesi, kazalardan kaynaklanan ölüm ve yaralanmaların önemli ölçüde azaltılarak sonuçlarının hafifletilmesi amacıyla Trafik Güvenliği Eylem Planı doğrultusunda 26 ilin katılımıyla Trafik Güvenliği İl Planlama ve Koordinasyon yıl ortası değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantının ardından ise ilimize gelen misafirler Rize'de bazı ziyaretlerde bulundu.

Dünya Sağlık Örgütünün desteklediği ve Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanı, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye temsilcisi ve platform üyesi 26 ilin Vali Yardımcısı, Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı, Jandarma Trafik Komutanı, İl Sağlık Müdür Yardımcısının katılımıyla “Trafik Güvenliği Platformu İl Planlama ve Koordinasyon Toplantısı” 27-28 Mayıs 2014 tarihleri arasında Rize’nin İkizdere ilçesindeki bir otelde yapıldı.

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(26).jpg

Rize, Trabzon, Samsun, Sakarya, Amasya, Ankara, Antalya, Adana, Aksaray, Ayfonkarahisar, Bursa, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hatay, İstanbul, İzmir, Konya, Kocaeli, Kayseri, Malatya, Mardin, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ ile Van'dan katılımcıların katıldığı ve iki gün süren toplantıya Rize’yi temsilen Vali Vekili Mehmet Özer, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Yenice, Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Ergin, Jandarma Trafik Sorumlu Komutanı Yarbay Nedim Selbisu, Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Selçuk Aldemir, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Serhat Talaş katıldı.

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(31).jpg

Platform kapsamında Rize’nin tanıtımını yapan Vali Vekili Mehmet Özer, Rize’de yürütülen “Ailemin Trafik Polisiyim” ve “Trafik Dedektifleri” projeleri hakkında, denetim çalışmalarında uygulanan yöntemler ve Rize’de yapılması planlanan Elektronik Denetleme Sistemi, Trafik Parkı, Emniyet Kemeri Takla ve Çarpma Simülatörleri hakkında katılımcılara bilgi verirken, Ömer Halaç İşitme Engelliler Okulu ve Kurtuluş İlköğretim Okulu öğrencileri de trafik konulu tiyatro gösterilerini sundu.

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(5).20140529221007.jpg

Rize Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Selçuk Aldemir, yaptığı açıklamada, “Rize’de trafik ekipleri ile yapmış olduğumuz çalışmalarla il genelinde trafik kazası sonucu ölüm sayısı %36 oranında azalmıştır. 2014 yılında ise emniyet kemeri, radarla hız denetimi, alkol, toplu taşıma araçları denetimi ve trafik eğitimi çalışmaları, platformun hedefi olan trafik kazaları sonucu ölümlerin ve yaralanmaların %50-70 oranında azaltılması için belirli plan dâhilinde devam etmektedir. Rize Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü olarak yanımıza aldığımız tüm paydaşlarla (Belediye, sivil toplum kuruluşları, tüm kamu kurumları) platformun ilimize kazandırmayı hedeflediği Trafik Eğitim Parkı, Emniyet Kemeri Takla ve Çarpma Simülatörleri ile “Trafik Bilinci ile Yetişmiş Yeni Bir Gelecek” inşa etmek istiyoruz.” dedi.

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(28).20140529220631.jpg

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Nejat Özdemiroğlu ise alınan tedbirlerle trafik kazalarının geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 52 azaldığını söyledi.

Emniyet kemeri kullanımı ve hızın düşürülmesi ile Türkiye'de trafik kazalarının azaldığına işaret eden Özdemiroğlu, bu sayede ve alınan diğer tedbirlerle trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerde 2013 yılında, 2012'ye göre yaklaşık yüzde 52'lik düşüş gerçekleştiğini belirtti. Özdemiroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Bu nedenle denetimlerin aynı ciddiyetle devam ettirilmesi gerekmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü olarak 2013 yılı sonlarında ülke genelinde gerçekleştirdiğimiz sayımlarda, sürücülerin şehir içinde yüzde 35,2'sinin, şehir dışında yüzde 56,7'sinin, ön koltukta oturanların ise şehir içinde yüzde 25,2'sinin, şehir dışında 51,1'inin emniyet kemeri taktıkları görülmüştür.

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(2).jpg

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Akif Güleç ise trafik kazalarında ölen kişilerin sayısında azalma olduğunun görüldüğünü ifade ederek, "Hem emniyet kemeri kullanım oranı hem de trafikteki güvenli araç sayısı arttığından ölümlerin azaldığını söyleyebiliriz. Hem kazaların hem de ölümlerin daha da azalması için hep birlikte koordineli şekilde çalışmamız ve neler yapılması gerektiği konusunda varsa eksiklerimizi gidermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Trafik Güvenliği Proje Koordinatörü Serap Şener, trafikte meydana gelen ölümlerin kaza olmadığını söyleyerek, "Trafik kazaları daha çok orta gelir düzeyli ülkelerde artmakta, ileri gelir düzeyli ülkelerde ise azalmaktadır. Farklı bir gözle baktığımızda ise araç sayısının en fazla olduğu yerler de gelir düzeyinin fazla olduğu ülkelerdir" ifadelerini kullandı.

Trafik Güvenliği Platformu’nun, trafik güvenliğine ilişkin kamuoyu ve farkındalığın oluşturulması, kamu politikalarının belirlenmesi sürecinde aktif rol alarak, karar verici ve uygulayıcılara sunacağı destekle trafik kaza ve kayıplarının azaltılmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağı ifade edildi.

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(1).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(3).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(4).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(27).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(29).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(12).20140529221035.jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(13).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(14).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(15).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(34).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(30).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(16).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(17).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(32).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(33).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(18).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(19).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(20).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(21).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(22).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(23).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(6).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(7).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(9).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(10).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(11).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(24).jpg

trafik-guvenligi-il-planlama-ve-koordinasyon-toplantisi-rizede-yapildi-(25).jpg