"3 maç için şike teklifi aldım"

"3 maç için şike teklifi aldım"
İbrahim Akın, kendisine 3 maçta şike teklif edildiğini belirterek bu maçları tek tek sıraladı. İşte İbrahim Akın'ın itiraf ettiği o maçlar...

“Serdal Adalı’yla hiç görüşmedim. Beşiktaş bana sadece transfer teklif etti. Talep ettiğim yarış atı ise sadece benim transferimle ilgili.”

“Ben 3 maç için şike teklifi aldım.. Ligde oynadığımız F.Bahçe, Trabzon ve Bursa karşılaşmaları için teklif geldi. Başka yok.”

SORU: 01.05.2001’de F.Bahçeli yöneticiler Yusuf Turanlı aracılığıyla görüştüler. Aziz Yıldırım 26.04.2011 ve 29.04.2011 tarihleri arasında Ahmet Çelebi ile konuştu. Ahmet Çelebi de bu konuşmadan sonra menajerin Yusuf Turanlı ile görüştü. Turanlı da Big Chefs adlı cafede seninle konuştu. Ve orada sana 100 bin TL para verdi.

YANIT: Bana okuduğunuz fiziki takipler doğrudur. Yusuf Turanlı bana F.Bahçe’ye gol atmamam için 100 bin TL teklif edildiğini söyledi.

Önce bu teklife sıcak bakmadım. Bana bu parayı kabul etmemi dinen de günah olmadığını söyledi. İstersen ‘Hocaya danış’ dedi. Ben de Erzurumlu Ahmet Hoca ile konuştum. Onunla konuştum. Bana bu parayı alabileceğimi söyledi. Ben maça çıktım. Gol atmadım ama psikolojik olarak rahatsız olmaya başladım. Sonra iyi oynamaya çalıştım. Zaten maçın 60. dakikasında oyundan çıkarıldım. 1 hafta sonra Yusuf Turanlı ile aynı restorantta buluştuk. Bana poşet içinde para getirdi.

Poşetin içindekiler için poliste İbrahim Toraman’ın forması demiştim ama aslında Yusuf Turanlı’nın vadettiği para vardı.
"Metin Depe’ye söyledim, kabul etmedi"

SORU: 15.05.2011’deki Trabzonspor-İstanbul BŞ maçında F.Bahçeli yöneticiler tarafından iyi oynamanız karşılığında size teşvik verildi mi?

YANIT: Turanlı aracılığıyla bazı takım arkadaşlarımla görüşmem istendi. İyi oynamamız için para teklifinde bulunuldu. Turanlı ısrarla arkadaşlarımla konuşmamı istedi. Ben de bazı arkadaşlarımın ismini vererek konuştuğumu söyledim. Ama kimseyle konuşmadım. Net bir para konuşulmadı. Ama teklif yapıldı.

SORU: Peki sen başka kimseye bu durumu söylemedin mi?
"DEPE REDDETTİ"

YANIT: Metin Depe’ye söyledim, F.Bahçe’nin teşvikini ama kabul etmedi. İskender’e (Alın) Yusuf Turanlı söylemiş.

Hürriyet'in dünkü spor sayfalarında yer alan İbrahim Akın’ın savcılıkta verdiği ifade günlerdir kamuoyunu meşgul eden şike itirafının gerçeğini gözler önüne serdi. Akın, kendisine 3 maçta şike teklif edildiğini belirterek bu maçları tek tek sıraladı: 1. F.Bahçe-İstanbul BŞ. 2.Trabzonspor-İstanbul BŞ. 3. Bursaspor-İstanbul BŞB.

Beşiktaş Futbol Komitesi Başkanı Serdal Adalı, teknik direktör Tayfur Havutçu ve Protokol Müdürü Ahmet Ateş’in tutuklanmasına sebep olan kupa finalinde kendisine yapıldığı öne sürülen şike teklifi için ise Akın, “Serdal Adalı’yla hiç yüzyüze görüşmedim. Beşiktaş bana sadece transfer teklif etti. Adalı’dan talep ettiğim yarış atı ise sadece bu transferle ilgili” ifadelerini kullandı. İşte ‘Beşiktaş şikenin neresinde?’ dedirten ifade:

SORU: Beşiktaş-İstanbul BŞ. final maçı öncesi Serdal Adalı, Yusuf Turanlı aracılığıyla sana 200 bin TL’lik yarış atı hediye etmiş.

"GOL BİLE ATTIM"
YANIT:
Beşiktaş ile transfer görüşmelerine kupa maçından 1 ay önce başlamıştık. Bu süreçte ben Adalı ile hiç görüşmedim. Bana şike teklif etmedi. Menajerim olan Yusuf Turanlı’ya, ‘Beşiktaş’a transfer olursam yarış atı da isterim’ dedim. Bir at ismi verdim. Yusuf Turanlı bana , ‘Bu maçta iyi oynama, Beşiktaş ile 2 milyona anlaştım” dedi. Kiminle konuştu bilmiyorum. Ben o maçta oynadım ve gol attım.

Bugüne kadar Yusuf Turanlı aracılığıyla 3 maç için teklif aldım. 1. F.Bahçe-İstanbul BŞ. 2. Trabzonspor-İstanbul BŞ. 3.Bursas-İstanbul BŞ.

12.05.2011 günü telefonla konuştuğum şahıs Erzurumlu hocadır. Bu hoca maçlardan önce iyi oynamamız için okuyup, üflüyordu. Biz o sırada kupa maçı için Kayseri’deydik. Hoca da Kayseri’ye geldi. Hoca ile buluştuk, ben Metin Depe’yi de çağırdım. Ama Metin gelmedi. Hoca önce bir tasa su koydu.

Sonra tasın üstünü Kuran’ı Kerim ile kapadı. Daha sonra elimizi suyun içine soktuk. İçinden muskalar çıkıyordu. Bu sırada Arif hoca geldi, gördü ve çok kızdı.

"Turanlı, Ali Kıratlı aracılığıyla iyi oynamamı söyledi"

SORU: Yusuf Turanlı’ya attığın mesajlardaki dolar değil Euro olsun sözlerinin anlamı ne?

YANIT: Poliste bu paranın Okan Buruk’un ev satışı için konuştuğumuz para olduğunu söylemiştim. Bu doğru değil. Ben o 100 bin doları 100 bin Euro olarak istedim. Ama Yusuf Turanlı, Euro’yu kabul ettiremedi.

Soru: Şike haberini başka biriyle paylaştın mı?

YANIT: 28.04.2011’de futbolcu arkadaşım Fahri Tatan’a söyledim.

SORU: 06.05.2011’de Yusuf Turanlı ile buluştun mu?

YANIT: Bu fiziki takipte doğrudur. Yusuf Turanlı bu görüşmede bana parayı verdi. 50 bin dolar getirdi. 14 bin ve 16 bin dolarlık kumar borçlarını ödemesini söylemiştim.

SORU: Bursaspor-İstanbul BŞ maçında iyi oynama karşılığı para teklifi aldın mı?

YANIT: Yusuf Turanlı, Ali Kıratlı aracılığıyla bana bu maçta iyi oynamamı söyledi.

Adalı: Gümüşdağ’ın bile haberi vardır
Tabii sadece İbrahim Akın’ın değil, suçlamalara maruz akalan Serdal Adalı’nın da savcıya anlattıklarından bir kısmı da şöyle: “Nisan ayı başlarında Tayfur Havutçu’yla İbrahim Akın ve İskender Alın’ın transferlerini konuştuk. Listede bu iki oyuncu vardı. Final maçı öncesi bu iki oyuncuyu aramamız doğru olmaz diyerek, menajeri Yusuf Turanlı’yı aradım. Bursa’da buluştuk ve final maçından sonra transferi konuşmak üzere ayrıldık. Ücret konuşulmadığı gibi ben hemen İstanbul BŞ Başkanı Göksel Gümüşdağ’ı da aradım. Başka takımların da istediğini öğrenince Turanlı ile bir kez daha görüştük. Gümüşdağ’la da yine görüştüm. Bu görüşmelerde yarış atı, ücret, şike yoktur.”

"Evet.. O torbada forma değil, para vardı"