3. Rize Günleri Programı Belli Oldu

3. Rize Günleri Programı Belli Oldu
3. Rize Günleri için geri sayım başladı. Rizelilerin Ankara`da bir araya geleceği 3. Rizeliler Günü etkinlik programı belli oldu. İşte program:

Çayın Başkenti Tekrar Başkent'e geliyor...

Çayın Başkenti Başkent'te sloganıyla düzenlenen Rize Günleri etkinliklerinin 3.'sü 02-05 Mart 2012 tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek Rize Günleri’nin programı belli oldu.  Rize kültürü, sanatı, müziği, geleneksel el sanatlarıyla iç içe olmak, horon eşliğinde eşsiz yöresel yiyecekleri tatmak ve Rize’nin eşsiz doğasını daha yakından tanımak için herkes Ankara’da toplanıyor.

Türkiyedeki Rizelilerin Buluşma Noktası

Ankara Rize Dernekleri Federasyonunun organizasyonu olan ve Çayın Başkenti Yeniden Türkiye’nin Başkentinde sloganıyla özdeşleşen etkinlik bu yıl Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın himayelerinde yapılacak. Etkinliğe Rize Valiliği,  Rize Belediyesi, Rize Üniversitesi, İlçe Kaymakamlıkları, İlçe Belediyeleri,  Belde Belediyeleri, Rize Sanayi ve Ticaret Odası, Rize Ticaret Borsası, Çaykur Rize Spor Kulübü, Ulusal Çay Konseyi ve Rize Ziraat Odası’nın destekleyici kurumlar olarak 3. Ankara Rize Günleri’ne katkı sağlayacaklar.

Rize’nin yaz şenlikleri, Ankara’da kışın yapılacak, 5000 metre kare alanda yer alan 230 stantta Rize ilinin tanıtımı yapılacak. Yazları Rize’de yaşanan otantik Rize şenliklerinin aynısını Ankara’ya taşınacak.

Kaçkar Yayla Şenlikleri Başkente geliyor

Yaz aylarında Rize’nin hemen hemen her yaylasında yapılan yayla şenlikleri kışın da Ankara’ya taşınıyor, konserler, folklor gösterileri, atma türkü showlar, kemençe, tulum eşliğinde horonun hiç bitmediği bir program hazırlandı.

ÜNLÜ SANATÇILARDAN KONSER

Etkinlikler boyunca Emin Yağcı, Volkan Arslan, Bülent Aslan, Ayhan Alptekin, Bülent Bekar, Murat Köse, Yasemin Yıldız, Reşat Karaoğlu ve Cimilli İbo konserleri düzenlenecek.

Ana Tema Rize Çayı olacak,

Çaylar Şirketten,

Rize Çayının ön plana çıkarılacağı etkinliklerde Çay Demleme Sanatı (Skeç) konuklar neşeli dakikalar geçirirken Çay Paneli’yle Rize Çayı masaya yatırılacak. Panelde A dan Z ye çay ve çaycının sorunları konuşulacak. Ayrıca konuklara organik çay, yeşil çay gibi çayları ücretsiz tatma imkanı bulacaklar.

Ankara’da Kuyis Kıyamet kopacak

Rize Gençlik Merkezi tarafından hazırlanan, Lazarca (Doğaçlama Komedi), Andon’un Şifresi (Skeç), Komedi Laz Üçlüsü (Gösteri), Fıkralarla Rize (Skeç), İzdivaç Rize (Komedi), Pazarlamacı Çocuk (Skeç), Hayalet (Skeç), Çay Demleme Sanatı (Skeç) isimli oyunlar etkinlik boyunca sergilenecek. Rize İçin Genç Girişim Derneği bu bağlamda çalışmalarını Hatice Semiz yönetiminde aralıksız sürdürüyor. Folklor Gösteriler, Armonika Dinletisi, Atma Türkü Gösterisi, Çamlıhemşin Kadın Horon Ekibi gibi etkinliklerde 3. Ankara Rize Günleri Etkinlikleri programında yer alacak.

Renk ve Ahenk Rize’de fotoğraf sanatının gelişimine büyük ivme kazandıran Rize Fotoğraf Sanatı Derneği (RİFSAD) etkinliğe 3. karma fotoğraf sergileri olan "Renk Ahenk" 1 ile katılacak. Resul Çelik “Kare Kare Karadeniz” isimli sergisiyle fotoğraflarını sergileyecek.  Hasan Önder; fotoğraflarıyla etkinliğe renk katarken, Hemşin Vakfı (ÇAHEV) ise “Sizin Objektifinizden Kaçkarlar 2011” Fotoğraf sergisini etkinliğe taşıyacak.

Fotoğraf sergileri tarihi yolculuğa çıkarıyor.

Rize günleri için hazırlanan sergi bölümlerinde Fatih Sultan Kar tarafından hazırlanan ve Rize’nin efsane Belediye Başkanı Ekrem Orhon’a ithaf edilen “Rize Siyaset Tarihi” isimli serginin yanısıra, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Osmanlı arşivinden Rize” ve Başbakanlık Basın, Yayın, Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan “Rize” temalı tarihi sergiler yer alıyor.

Rizeli Yazarlar ve Rizeli Ressamlar bir arada

Etkinlikler boyunca Rizeli Yazarlar ve Rizeli ressamlar kendilerine ayrılmış stant ve bölümlerde kitaplarını ve eserlerini sergileme imkânı bulacaklar.

Doğal ürünler ve yerel tatlar Ankara`da olacak

Anzer’in ve Kaçkarların organik balları, Rize’nin tereyağı, peyniri, helvası, fındığı, pekmezi, kivisi, likapasını, simidi, mısır ununu, kırmızı benekli alabalığı, muhlaması, Rize kavurması, laz böreği, mısır ekmeği, hamsinin her çeşidi, meşhur kuru fasulyesi, Rize`den gelen ustalar ve üreticileri tarafından tüm halkımıza tattırılacak ve satışa sunulacak.

Rize günlerinde hedef 750.000 ziyaretçi

Geçen iki yılda, “Çay’ın Başkenti Başkentte” sloganıyla Rize’nin doğal, kültürel zenginliklerini başkentliler ve hemşerilerimizin beğenisine sunan etkinlik; siyaset, bürokrasi ve iş adamlarının, yerel yöneticilerin ve medyanın yoğun ilgisini çekmişti. Etkinlik 2011 yılında 600.000’in üzerinde kişi ve 100’ün üzerinde yabancı misyon temsilcisi tarafından ziyaret edilmiş, görsel ve yazılı medya tarafından yakından izlenmişti.

Herkes orada olacak, ya siz?

3. Ankara Rize Günleri için toplam15.000 davetiyenin yanı sıra, 560 yerli ve yabancı basın mensubu, ajans ve meslek kuruluşuna davet gönderildi. Rize ilindeki tüm ilçe kaymakamlıkları ve belediyeleri bilgilendirildi. 140 çay firmasına, Rize’de faaliyet gösteren 56 meslek odasına, 600 turizm acentesine, 135 Rize dışındaki Rize derneklerine davet gönderildi.

İŞTE PROGRAM

rize-gunleri-programi-1.jpg

rize-gunleri-programi-2.jpg

rize-gunleri-programi-4.jpg