300 Fabrika İle İlgili İddialara Yerinde Yanıt

300 Fabrika İle İlgili İddialara Yerinde Yanıt
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEKNOFEST için gittiği Gaziantep'te 300 fabrikanın toplu açılış törenini gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEKNOFEST için gittiği Gaziantep'te 300 fabrikanın toplu açılış törenini gerçekleştirdi. Resmi açılış töreninin ardından tesislerin yeni olmadığına ilişkin iddialar ortaya atılınca Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan, "Türk sanayisinin gücünü yerinde görmek isteyenlere Gaziantep OSB'nin kapıları açık" daveti geldi.

Bakan Varank, sosyal medya hesabında "Lokanta, eczane ve market dediğiniz o üç yatırım burada. Yalnızca bu 3 tesiste 55 bin metrekare kapalı alan, 170 milyon lira yatırım ve 444 istihdam var. Türk sanayicisine, girişimcisine bu kadar yabancı olan bir ana muhalefet partisinin yatırımdan anladığı en fazla heykel olabilir" ifadelerini kullanarak, kurulan tesislerin fotoğraflarını paylaştı. Bakan Varank'ın paylaşımında, Gaziantep'te Haziran 2016'da 338 bin 199 olan aktif SGK'lı çalışan sayısının Haziran 2020'de 408 bin 866'ya yükseldiği görüldü.

Bakan Varank'ın açıklamalarından sonra Gaziantep Valisi Davut Gül, beraberinde bir heyetle açılan tesisleri yerinde inceledi ve iddialara yanıt verdi. Vali Gül, ziyaret sonrasında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Cengiz Şimşek ile birlikte OSB'de basın toplantısı düzenledi. Vali Gül, yapılan eleştirilere değinerek, "Firmanın isimlerine bakıyorlar ve internetten onun kuruluşuna bakıyorlar. Deniliyor ki "1960, 1970, 1980'da kurulan bir firmanın şimdi açılışı yapılıyor." Biz 300 firma açmadık, biz 300 tesis açtık. Bunun içinde 10, 50, 100 yıllık firmalar var" şeklinde konuştu.

LOKANTA, ECZANE İDDİALARI

CHP'li Özgür Özel başta olmak üzere bazı siyasetçilerin açılışı yapılan tesisler arasında lokanta, eczane ve market olduğuna dair iddiaları ile ilgili konuşan Vali Gül, "Burası gastronomi kenti. Gaziantep yemekleri hazır dondurulmuş gıda olarak dünyanın her yerine ihraç ediliyor. 100 milyon cirosu olan bir şirketten bahsediyoruz. Eczane denilen yer, kendisi eczacı ama bebek bezi üretiyor. Kurduğu ve en son aldığı makine 5 milyon dolar" diye konuştu.

"46 FABRİKAYI LİSTEYE KOYMADIK"

İlçelerde resmi açılış töreni yapılmayan 46 fabrikayı listeye koymadıklarının altını çizen Vali Gül, "Gaziantep'te sanayide kullanılan enerji son 3 yılda yüzde 35 arttı. Türkiye'de OSB'lerde kullanılan toplam elektriğin yüzde 8'i Gaziantep OSB'de kullanılıyor. Gaziantep genelinde hem sanayide hem de diğer sektörlerde toplamda 70 bin ilave istihdam var hem de pandemiye rağmen" ifadelerini kullandı.

Vali Gül ayrıca fabrikaların açılışı için valilik olarak Cumhurbaşkanlığına teklifte bulunduklarını belirterek, "Valilik olarak teklif ettiğimiz isimlerin, fabrikaların arkasındayız. Olmayan bir şeyi teklif etmedik, açmadık, göstermedik" açıklamasında bulundu.

"GELSİNLER BURADAKİ ÜRETİM VE İSTİHDAMI GÖRSÜNLER"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, güneşin balçıkla sıvanmayacağını kaydederek, "Ankara'da masa başında oturup Gaziantep ile ilgili yorum yapanları ben buraya davet ediyorum. Gelsinler buradaki üretim ve istihdamı görsünler" şeklinde konuştu.

"BİZ SANAYİMİZİ DAHA NASIL REKABETÇİ YAPARIZ BUNUN DERDİNDEYİZ"

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, kentin başarısının gölgelenmeye çalışıldığını ifade ederek, "Gücümüz ortada. Biz sanayimizi daha nasıl rekabetçi yaparız bunun derdindeyiz. Birçok noktada derecelerimiz var. Ben sanayicilerime güveniyorum" diye konuştu.

"İHRACAT VE İSTİHDAM RAKAMLARINA BAKTIĞIMIZDA BU ARTIŞ ÇOK NET GÖRÜLÜYOR"

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, kentte 300 fabrikanın olduğunu ve bunda yanlışın olmadığını söyleyerek, "Biz odaların esas görevi sanayici üyelerimizin önündeki taşları temizlemek. Bunların hepsi bizim üyemiz. Elektrik, ihracat ve istihdam rakamlarına baktığımızda bu artış çok net görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

(Utku Şimşek/İHA)

Kaynak:IHA