37 yıldır özlemle beklenen Termik Santral için imzalar atıldı

37 yıldır özlemle beklenen Termik Santral için imzalar atıldı
37 yıldır yapılması planlanan Bartın-Amasra Termik Santrali için iş birliği anlaşması HATTAT Holding ve AVIC firması arasında imzalandı.

Başlangıçta, 1320 MW elektrik enerjisi üretecek termik santralin ürettiği enerji kademeli oalrak 4 bin MW'a çıkarılacak.

Enerji Bakanlığı'nda gerçekleştirilen iş birliği anlaşmasına, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hatta Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Çinli AVIC Yötetim Kurulu Başkanı Li Yu Jun katıldı.

Termik santralde kullanılmak üzere bölgede 3 adet taş kömürü kuyusu açıldı, 528 milyon ton taş kömürü rezervinin bulunduğu bölgede Hattat Holindg 5 milyon ton kömür üretilecek. Kömür üretimi, ihitiyaca göre kademeli olarak 10 milyon tona çıkarılacak.

Hattat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, 1986 yılında kurulması planlanan Amasra Santrali'nin anlaşması ile ilgili bir işbirliğinin yapıdığını ancak santralin 36 yıldır kurulamadığını açıkladı. Bu santral ve çıkacak kömürün, ülkeye yararlı olacağını da dile getiren Mehmet Hattat, "Santral dünyanın en yeni teknolojisi ile dizayn edilecek bir santral olacak.Bizim şu anda kömüre yaptığımız yatırım, 260 milyon Euro santralin inşaat 3 buçuk yıl sürecek. Kömürün çıkış hızına göre de elektrik üretiminin de arttıracağız.Santralin herhangi bir şekilde aktarmadan kullanılacak olması ise çevreye verilecek zararu en aza indirecek." bilgilerini verdi.

AVIC Firması Yönetim Kurulu Başkanı Li Yu Jun ise AVIC 1320 MW'Lık termik santral anlaşması ile Türkiye'ye 2. Büyük santrali inşa edeceklerini kaydettiLi Yu Jun, utra ultra teknolojiye sahip olacak santralin Çin'den getirecek teknoloji ile tamamlayacaklarını söyledi.

Enerji ve Tabi Kaynaklara Bakanı Taner Yıldız ise bu sembolik tören ile yerli kaynakların öneminin bir daha anlaşıldığına dikkat çekti. Akkuyuda çıkarılacak kömür ile aynı zamnda yılda 1 milyar dolar ithal edilecek taş kömürün önüne geçildiğinin ifade eden Yıldız, "Biz çevreye ve yeşile saygı içersinde bu yerli kaynağı değerlendirmemiz gerekiyor." diye konuştu.

taner-yildiz.jpg