4 Paşa Görüldükleri Yerde Yakalanacak

4 Paşa Görüldükleri Yerde Yakalanacak
28 Şubat soruşturması kapsamında 3 general ve bir albayın firarda olduğu ortaya çıktı.

28 Şubat soruşturması kapsamında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması tartışılırken aynı soruşturmada 3 general ile bir albayın firari olduğu ortaya çıktı.

Operasyonun 6'ıncı dalgasının yapıldığı Temmuz ayından beri kendilerine ulaşılamayan, Emekli Korgeneral Erdoğan Öznal, Emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak ve Emekli Albay Eser Şahan hakkında görüldükleri yerde yakalanmaları için gıyabi tevkif kararı çıktı. Karar gümrük kapıları ve havalimanlarına da gönderildi. Hakkında yakalama kararı çıkarılan 4'üncü kişinin ise dönemin YÖK üyelerinden Emekli Tümgeneral Prof. Dr. Sedat Arıtürk olduğu öğrenildi. Gözaltına alınan Arıtürk, çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı. Soruşturma savcılarının itirazı üzerine Arıtürk hakkında Ağustos ayında tutuklama kararı çıkmış, ancak o günden beri Arıtürk'e ulaşılamamıştı.

YÖK'ÜN ASKER ÜYELERİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurulmak istenen 4 subay sırra kadem bastı. Temmuz ayından beri aranan subaylar bulunamayınca haklarında yakalama kararı çıkartıldı. Hakkında yakalama kararı çıkartılan isimlerin dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz ile birlikte görev yapan YÖK'ün asker üyelerinden Emekli Korgeneral Erdoğan Öznal, Emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak ve Emekli Tümgeneral Prof. Dr. Sedat Arıtürk olduğu öğrenildi. Soruşturmanın 6'ıncı dalgasında isimleri gözaltı listesinde yer alan generallere ulaşılamazken Kemal Gürüz, tutuklanmıştı.

PARALEL OLARAK BÇG GÖREVLİSİ

Yakalama kararı çıkartılan 4 isimden biri olan Emekli Albay Eser Şahan'ın ise o dönem Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaparken bir taraftan Batı Çalışma Grubu Kriz Masası Kurulu'nda paralel görev aldığı belirlenmişti. Yapılan aramalarda ele geçirilen BÇG'nin matbu fişleme belgelerinde Eser Şahan'ın imzasının bulunduğu ortaya çıkmıştı.

YAKALAMA KARARI GÜMRÜK VE HAVALİMANLARINA İLETİLDİ

Yakalama kararının çıkartılmasının ardından EGM harekete geçti. GBT kayıtlarına bu kişilerle ile yakalama kararı işlendi. Görüldükleri yerde gözaltına alınarak en yakın Cumhuriyet Savcısı'na götürülmesi istenen isimlerin yurt dışına çıkışları da engellendi. Gümrük kapıları ve havalimanlarının bağlı olduğu bilgi paylaşım ağına karar işlendi.