41 yıl sonra gelen iade-i itibar

41 yıl sonra gelen iade-i itibar
1969’da TOBB’dan polis zoruyla çıkarılan Erbakan, 41 yıl sonra TOBB Yüksek İstişare Kurulu toplantısına davet edildi.

Yaklaşık 41 yıl önce TOBB’dan polis zoruyla çıkarılan Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan’a ‘’İade-i itibar’’ verildi. Erbakan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Yüksek İstişare Kurulu toplantısına davet edildi ve baş köşede ağırlandı.

Bu yıl 4'üncüsü yapılan TOBB Yüksek İstişare Kurulu toplantısına, TOBB başkanlığı yapmış eski başkanlar, Yönetim Kurulu Başkanlık Divanı ve TOBB Konsey Başkanları davet edildi. Erbakan da konuklar arasında yer aldı ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun yanında oturdu. Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde yapılan Yüksek İstişare Kurulu'nda ülke sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.

TOBB’DAN POLİS ZORUYLA ÇIKARILDI

1969’da TOBB'da Genel Sekreterlik ve Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Erbakan'ın TOBB serüveni polis zoruyla noktalanmıştı. Sırrı Enver Batur, 30 Mayıs 1965’de TOBB başkanı seçildi ve 25 Mayıs 1969'da da görevini bıraktı. Yerine de Ankara Ticaret Odası üyesi sıfatıyla TOBB Genel sekreteri olan Necmettin Erbakan seçildi.

Ancak dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, Genel sekreter olan bir kişinin aynı zamanda yönetim kurulu başkanı olamayacağı görüşünü savundu. Erbakan da kendisinin genel kurul tarafından seçildiğini ve başkanlık görevini de yürütebileceğini öne sürdü.

Sonuçta konu mahkemeye taşındı. Erbakan'ın görevden alınması kararı çıktı. Kendisini odaya kilitleyen Erbakan, TOBB'dan polis zoruyla çıkartılabildi. Başkanlığa da Sırrı Enver Batur yeniden getirildi. TOBB ile Erbakan'ın yıldızı ileriki yıllarda da bir türlü barışmamıştı.