5 Ekimde 33 İlde Yıkım Var!

5 Ekimde 33 İlde Yıkım Var!
Yıllarca müteahhitlik yapan Bakan Bayraktar 'Kentsel dönüşümle yıkılacak binalar arasında sizin yaptıklarınız da var mı?' sorusuna bakın ne yanıt verdi...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van'da yapılan deprem konutlarında incelemelerde bulundu. Kendisi de müteahhit olan Bayraktar binaları tek tek denetledi. İnşaat halindeki bazı binaların üzerine çıkan Bayraktar, 'Kendim de inşaatçıyım. Kolon ve kirişler sağlam yapılmış mı ona baktım' dedi. Gazetecilerle bir araya gelen Bayraktar soruları da yanıtladı.
 
170 KÖY, 9 BİN KONUT

Deprem sonrası Van'ın köylerinde yıkılan binaların 'Evini Yapana Yardım' yöntemiyle yenilendiğini belirten Bayraktar, '170 köyde 9 bin konut yapılıyor. Köylüler müteahhit buluyor, konutunu yaptırıyor. Biz sıkı şekilde denetim yapıyoruz. Evini yapana 40 bin, ahır için 15 bin lira veriyoruz. Biz yapsak 80-90 bin liraya mal olacak. Bu model sayesinde biz 40 bin lira kar ediyoruz. 2100 ev 250 ahır inşaatı bitmek üzere. Yılsonuna kadar bu 8 bini bulur' dedi.
 
"BETONCU YALVARACAK"

Beton fiyatlarının batı illerinden yaklaşık yarı yarıya fazla olduğu şikayetleri üzerine Bayraktar 'Van'da beton sıkıntısı var. Betoncular burada betonu çok pahalı satıyor. İstanbul'da metreküpü 70 ile 80 lira iken burada 145 lira. TOKİ olarak daha düşük alıyoruz ve istediğimiz zaman beton temin edebiliyoruz. Köylerdeki konutlar için ise beton göndermiyorlar. TOKİ'nin betonarme işi bitti hemen hemen. Betoncular artık yalvaracaklar. 90 binden satıyorlardı, biz müdahale ettik fiyatları düşürdük' diye konuştu.
 
İSTANBUL'A İKİ ŞEHİR

İstanbul'da iki şehir projesi çalışmalarının devam ettiğini belirten Bakan, 'Avrupa'daki belli oldu. Kemerburgaz'dan Kayaşehir'e, Başakşehir'e kadar. Bir milyon nüfusu barındıracak bir şehir kuruyoruz. Kayabaşı'nda 20 bin konutu tamamladık. İstanbul'un en büyük meydanını yapıyoruz oraya. O şehri hem kuzeye hem batıya doğru Kemerburgaz'la birleştirmek üzere planlıyoruz. Şehrin bir kanadı da Büyükçekmece'ye, Bahçeşehir'in arkasına doğru geçiyor. Kayaşehir'de hem şehir ormanları hem de şehir parkları olacak. Kayaşehir'de 1 milyon metrekarelik park inşa ediyoruz. Bunun dışında 150 bin 200 bin metrekarelik parklar yapılacak' diye konuştu.
 
"YILDA 3 BİNA YAPARDIM"

Gazetecilerin kendisinin de müteahhit olduğunu hatırlatarak 'Kaç bina yaptınız? Sizin yaptığınız binalar arasında yıkılacak olanlar var mı?' sorusu üzerine Bayraktar şöyle konuştu: Araştırayım. 1999'dan evvel yapılan binalarda genelde risk olduğunu varsaymak lazım. Polima çakılıyla midye kabuğuyla kürekle karılan betonlarla döküldü. Omzumda tenekeyle yedinci kata harç çıkardım. Yerde karıyorduk betonu. 25 torba çimentoluk harmanlar. Kürekle kırıyorduk. Kesiyorduk. Bir karıyorduk, bir daha karıyorduk. Tenekeye doldurup omzuna vuruyorsun. Yedinci kata çıkarıyorsun. Vibratör falan yok. Sonra ipten makaralar yaptık. Daha sonra gırgırlı asansörler, daha sonra da hazır beton çıktı. Zaman içinde gelişiyor. Türkiye çok gelişti. 23 yaşında öğrenciyken müteahhit oldum. Senede 2-3 tane bina yapardım. Fatih'te, Şehremini'de. Babam 1 yaşında ölmüştü. Ortakları topladım, Almanya'dan oradan buradan. 8 ortak şirket kurduk. Yüzde 10 ben sermaye koydum. Başladık. Hala daha devam ediyoruz

5 Ekim'de 33 ilde yıkım var

Bayraktar, İstanbul'da kentsel dönüşüme ilişkin de önemli bilgiler verdi: '5 Ekim'de 33 ilde eş zamanlı, toplu bir yıkım yapacağız. İlk kazma vurulacak ilçeler Beşiktaş, Şişli, Sultangazi, Sarıgazi, Esenler, Fatih, Beyoğlu, Çekmeköy, Tuzla, Kadıköy, Çatalca, Maltepe, Sancaktepe ve Hadımköy olacak. Bursa, İzmir, Kocaeli var. Aynı gün 150 bina 2 bin konut ve işyeri yıkılacak. İçinde hastane, resmi binalar, askeri lojman, okul var. Hepsi boşaltıldı. Van'da İller Bankası'nın binası yıkılacak. Evi ciddi riskliyse yıkacağız kimse kusura bakmasın'. Vatandaşa uygulanacak kolaylıklarla ilgili de bilgi veren Bayraktar 'İki tane ayağımız var. Rızasıyla evini boşaltan yoksullara kira yardımı yapacağız. Bir diğeri bu kanun kapsamında rezerv alanlarında TOKİ'nin belediyelerin yaptığı konutlardan alan vatandaşlara bankadan kullandıkları kredilerde faiz sübvansiyonu yapacağız' dedi.

SULUKULELİ DEVRETTİ

Bakan, Sulukule'deki Romanların yerlerinden edildiği eleştirileri için 'Kiracı 150 aile falan vardı. Taşoluk'ta bedava gibi ev verdik. Durmadılar. Hepsi 10 bin liraya evlerini başkasına devrettiler' dedi.

ESTETİK TEPKİSİ

Bayraktar, 'estetik eksik' eleştirilerine tepkili: Derdimiz 5 kuruş daha ucuza nasıl yaparız. Orta ölçekli Anadolu şehirlerine bakın. Tek güzel görüntüleri bizim konutlar. 4 tane kelaynak kuşunun dediğini yapmayız. TOKİ'de estetik ofis oluşturuldu. Selçuklu, Osmanlı mimarisi ve yöresel mimariye ağırlık vermeye başladık.   Ercan Öztürk / Akşam