50 yıllık rüya gerçek oldu

50 yıllık rüya gerçek oldu
Kırkdilim Geçişi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından hizmete açıldı. 50 yıllık rüyanın gerçek olduğu yol, 30 milyon TL'ye mal oldu.

Türkiye'nin en tehlikeli güzergahları arasında yer alan ve onlarca cana mal olan Çorum-Osmancık karayolundaki Kırkdilim Geçişi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından hizmete açıldı.

50 yıllık rüyanın gerçek olduğu yol, 30 milyon TL'ye mal oldu. Bakan Yıldırım, yolları böldüklerini, milleti birleştirdiklerini belirterek, "Ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde yapamayacağımız hiçbir şey yok" dedi.

2.20110808015223..jpg

Yapımına 2008 yılında başlanan ve 30 milyon tl'ye mal olan Kırkdilim Geçişi'nin açılışında konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yolun medeniyet olduğunu belirterek, "Yolları böldük, milleti birleştirdik. Bölünmüş yollar yaptık. 79 yılda 6 bin 101 kilometre bölünmüş yol yapılmış. 9 yılda 14 bin 300 kilometre. 79 yılda 6 bin kilometre. 9 yılda 14 bin 300 kilometre. İş yapmak budur. Millete hizmet yapmak budur. Millete efendilik sökmez. Millete hizmet lazım. Millete hizmet eden zaten milletin efendisi olur. Çalışıyoruz çabalıyoruz, yolunu açıyoruz. Bakanlar gelir geçer, hizmet götürmezsen ne izin kalır ne adın kalır. Önemli olan bu dünyada hoş bir sada bırakmaktır. Bu dünyada eseri olmayanların yerinde yeller eser. Başbakanımızın, AK Parti hükümetlerinin 9 yılda o kadar çok eseri var ki Türkiye'nin neresine giderseniz gidin her yerde çalışma, şantiye var. 3 bin 900 şantiyede çalışıyoruz, yol yapıyoruz, havaalanı yapıyoruz, liman yapıyoruz. Türkiye'nin kalkınması için, muasır medeniyetler seviyesine çıkması için ne lazımsa yapıyoruz" dedi.

2023 hedefleri arasında Türkiye'yi dünyanın 10 büyük ülkesi arasına sokmanın yer aldığını dile getiren Bakan Yıldırım, "Yapar mıyız yaparız. Yeter ki birliğimiz, beraberliğimiz, dirliğimiz bozulmasın. Ay yıldızlı bayrağımız dalgalanmaya devam etsin. Onun gölgesinde yapamayacağımız hiçbir iş yoktur" ifadelerini kullandı.

Bölünmüş yollardan sonra trafik akışında iki kat artış olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, ülkedeki araç sayısının 7 milyondan 15.5 milyona yükseldiğine dikkat çekti. "Bu yollar olmasaydı vay halimize, arabalar tespih tanesi gibi arka arkaya dizilecekti" diyen Yıldırım, bölünmüş yollarla birlikte ölümlü trafik kazalarında yüzde 65 azalma olduğunu söyledi. Bir insanın hayatını kurtarmanın cihanı kurtarmaya eşit olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, duble yollar konusunda kendilerini eleştirenlerin Kırkdilim'i görmelerini istedi.

"ŞANTİYELERİN TABELALARININ ALT TARAFINA YAPILAN İŞLERDEN DOLAYI MUHALEFETE VERDİĞİMİZ RAHATSIZLIK İÇİN ÖZÜR DİLERİZ YAZALIM"

3.20110808015233..jpg

2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye'de uçakla seyahat eden yolcu sayısını 375 milyona, uçak sayısını ise 750'ye yükseltmeyi planladıklarını dile getiren Bakan Yıldırım, şunları söyledi: "THY dünya markası oldu. Dünyanın 9, Avrupa'nın 4. şirketi oldu. Çalışınca oluyor. Kıskanma çalış senin de olsun. Şantiyelerin tabelalarının alt tarafına yapılan işlerden dolayı 'muhalefete verdiğimiz rahatsızlık için vatandaşlarımızdan özür dileriz', böyle bir şey yazalım. Bundan sonra yazalım. Tüylü koltuklar yerine gelerek Kırkdilim'de devir teslim yaptık. Şimdi de açılışını yapıyoruz. Havaalanı tamam, gönüllere de yol yaptık. Şimdi demiryolu var. Demiryolu 2023 hedefleri arasında yerini aldı. Gereken ne ise yapılacak. Biraz zaman istiyor."

Yıldırım, konuşmasının ardından Çorum Valisi Nurullah Çakır, AK Parti milletvekilleri Salim Uslu, Murat Yıldırım, Cahit Bağcı ve diğer davetlilerle birlikte Kırkdilim Geçişi'nin açılışını yaptı. Açılışın ardından Vali Nurullah Çakır'ın makam otosunun direksiyonu başına geçen Bakan Yıldırım, yolda kısa bir tur attı. Yıldırım, Kırkdilim karayolunda işçilerle birlikte yaptığı iftarın ardından Çorum'dan ayrıldı. Bu arada iftar sonrasında kameralara ilginç görüntüler yansıdı. Açılışa katılan bazı vatandaşlar, akşam namazını Kırkdilim karayolu üzerinde eda etti.

Sahip olduğu coğrafi yapı nedeniyle yıllarca düşük standartlı bir yol ağından ulaşımın sağlandığı bölgeye 2008 yılında bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kırkdilim'de gördüğü manzara karşısında "Geçmişte buraya yapılabilecek en iyi şey yapılmış" sözleriyle hayretini dile getirmişti. İstanbul'a ulaşımı 76 kilometre kısaltan ve batıdaki diğer şehirlere ulaşımı kolaylaştıran yol, aynı zamanda Karadeniz'i Akdeniz'e, Akdeniz'i ise Karadeniz'e bağlayan alternatif yol görevini görüyor. Kırkdilim Geçişi, ayrıca Çorum'u ülkenin en önemli yol güzergahlarından olan Tetek'e bağlıyor.

4.20110808015244..jpg