50 Yıllık Su Sorunu Çözülüyor Yıllık 2,5 Milyon Dolar Gelir Geliyor

50 Yıllık Su Sorunu Çözülüyor Yıllık 2,5 Milyon Dolar Gelir Geliyor
Rize'nin 50 yıllık su sorununu çözecek ve Rize Belediyesi'ne toplamda yılda 2.5 milyon dolar gelir sağlayacak örnek proje hayata geçiyor.

Rize Belediyesi  Birim Müdürleri Toplantısında, Türkiye’de bir ilk olup diğer İllerde örnek teşkil edecek olan Rize İlave İçme Suyu Projesi  ve  Andon İçme suyunda Elektrik Üretimi masaya yatırıldı. 15 günde bir yapılan Belediye Müdürler toplantısında Başkan Bakırcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Akarsular’ın boşa akmaları ile ilgili “Su akar Türk Yapar” sözünü hatırlatarak yola çıktıklarını ve projenin halkımıza yenilenebilir enerji olarak kazandırılacağını söyledi.

ornek--proje-rize’de-hayata-geciyor-2.jpg

MECLİS, BAŞKAN BAKIRCI’YI YETKİLENDİRMİŞTİ…

05.06.2012 Tarih ve 2012-31 Sayılı Belediye Meclisi’nin kararı ile Andon İçme Suyu Ana İsale Hattı’nda meydana gelebilecek bir arıza sonucu şehri besleyebilecek alternatif su kaynaklarındaki gerekli suyun Dağbaşındaki ana depoya getirilmesi ile ilgili Belediye Başkanı Halil Bakırcı’ ya yetki verilmişti.  Bu yetkiye dayanarak Okta ve Karasu Dereleri’nden gelecek suyun Dağbaşındaki depoya aktarılması ile ilgili protokol 14.08.2012 tarihinde belediye ile DSİ Genel Müdürlüğü arasında imzalanmıştı. 10.10.2012 Tarih ve 484104 Sayılı DSİ İçme Suyu Daire Başkanlığı yazısı ile belediye başkanlığı, bölge müdürlüğü ve yüklenici firmanın katılımı ile değerlendirme toplantısı yapılmış alınan kararlar doğrultusunda proje yapımına hız verilmişti.

ornek--proje-rize’de-hayata-geciyor-1.jpg

TİMYA VADİSİ HAYAT BULACAK…

Okta ve Karasu’dan alınacak olan 200lt/sn, su ile Paşaçukur deresinden alınacak 150lt/sn,lik suyun kotunda yapılacak Maslak’ta  birleştirilip yeni isale hattı ile Dağbaşı deposuna getirilecek.Dağbaşı deposuna gelen 350lt/sn’lik su fazlalığı bir boru ile Timya vadisi kentsel dönüşüm alanı içinden geçen hamam deresine akıtılacak hem temiz bir dere akışı sağlandırılacak hemde burada yapılacak bir türbinle enerji üretimi sağlanacak. Belediyeye ait içme suyu maslaklarında kurulacak mikro heslerin depo gücü 1.5 megawatt  olup belediyeye 1milyon dolar gelir sağlayacak.

ornek--proje-rize’de-hayata-geciyor-3.jpg

ENERJİ ÜRETİMİ DENEME AŞAMASINDA…

halil-bakirci.20131204140201.jpgProje ile Rize'nin 50 yıllık su sıkıntısının da çözüleceğinin görüş birliğine varıldığı toplantıda, enerji üretimi hakkında ise Başkan Bakırcı, “Elektrik üretiminin gerçekleştirileceği yerlerden biri olan Andon Maslak’da bulunan vana odası ve santral binası inşaatımız tamamlanmış, türbin ve elektrik ekipman montajı sonuçlandırılmış, enerji üretimi için deneme aşamasına gelinmiştir. Andon Arıtma Tesisi içinde kurulacak diğer yapı çalışmaları ise hızla devam etmektedir. Yıl sonundan önce tüm türbinlerin testleri tamamlanmış olacaktır”dedi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK…

Bakırcı, “Ek bir maliyet getirmeyecek bu proje sayesinde Arıtma Tesisimizin hem enerji ve işletme giderleri karşılanacak, (yıllık 20 milyon  kilowatt saat elektrik üretimi ile yenilenebilir enerji satın alım garantisi göz önünde bulundurulduğunda) hemde yıllık 1,5 milyon dolar genel toplamda ise 2.5 milyon dolar gelir elde edilecektir. Hem gelir kaydedilecek hem de arıtma tesisimizin giderlerini minimum seviyeye indireceğiz. Bu proje, içme suyu kaynakları kullanılarak enerji üretimi sağlanması itibari ile Türkiye’de bir ilk olup, diğer illerimizede örnek bir proje olacaktır” diye konuştu.