655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Resmi Törenle Başladı

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Resmi Törenle Başladı
Edirne'de, bu yıl 655'incisi düzenlenen tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Sarayiçi'nde yapılan resmi açılış töreni ile başladı.

Edirne'de, bu yıl 655'incisi düzenlenen tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Sarayiçi'nde yapılan resmi açılış töreni ile başladı.

Sarayiçi Er Meydanı'nda yapılan açılış töreni, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Kırkpınar Marşı'nın okunması ile başladı. Açılış konuşmalarının yapılması ile devam eden törende pehlivan ve hakem heyeti, Edirne Belediyesi Bandosu eşliğinde geçit töreni düzenledi.

Özdemir: "Yağlı Güreş Federasyonu kurulursa, Kırkpınar halkın güreşi olur"

Edirne Valisi Günay Özdemir, Türkiye'nin her yerinden güreş sevdalıların Edirne'ye geldiğini belirterek, "Kırkpınar kendi içerisinde çok özel ritüelleri barındıran bir spor organizasyonu. Onun için bu konuda geçmişini çok iyi anlayarak, bu günümüzü de çok iyi değerlendirerek, gelecekle ilgili de çok iyi planlar yaparak, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yeniden halkımızın istekleri doğrultusunda, beklentileri doğrultusunda tekrar Yağlı Güreş Federasyonu'nun tekrar kurulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Yağlı Güreş Federasyonu olursa, geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşimizi, halkımızın güreşi yapacağımıza inanıyoruz. Bu konuda da vali olarak, belediye başkanımızla, siyasilerimizle de bunu da gerçekleştirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Ve bundan sonraki yıllarda da Kırkpınar hak ettiği yeri alacağını inanıyor, pehlivanlarımıza, güreş severlerimize bu güreşin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

"Meşru hükümetimiz ve devletimiz bu hainlere gereken cezayı da verecektir"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin hiçbir dönemde kesintiye uğramadan yapıldığını hatırlatarak, "15 Temmuz akşamı ülkemizde yaşanan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşlarının ebediyetten bugüne vatanını canları pahasına korumuş tüm aziz şehitlerimizin ortak yurdu olan Anavatan Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğine, istikbaline, Türk Milleti'nin geleceğine hançer sokmaya çalışan o menfur darbe girişimini kınıyorum. Bu darbe girişiminde yine ülkenin bağımsızlığı için, demokrasisi, geleceği için gözünü kırpmadan can veren asker, polis, sivil tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum. Şunu da söylemek isterim ki, bu hain darbe girişiminde, bu terör mensuplarını bu çete üyelerinin bakmayın asker kıyafetli üniforma onları Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir üyesi yapmaz. Onların sadece belli bir süre için hainliğini gizlemesine yardımcı olur. O yüzden kahraman ordumuzu, vatanımızın koruyucusunu, Türk Milleti'nin göz bebeği askerimizi buradan bir kez daha sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Türk milletini temsil eden, milli iradeyi temsil eden, Türkiye Büyük Milleti Meclisi'nde milli iradenin oylarıyla seçilmiş olan meşru hükümetimiz ve devletimiz bu hainlere gereken cezayı da verecektir, yaptırımları da uygulayacaktır. Bu konuda Türk milleti tektir, birdir, asla ve asla ayrılmamıştır ve ayrılmayacaktır. Türk'ün ata sporu yağlı güreş için, bitmeyen güreşin devam eden efsanesi için Türkiye'nin dört bir yanından Edirne'ye gelen değerli güreş severlere hoş geldiniz diyorum" ifadelerini kullandı.

655'inci tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim ise "Kırkpınar 655 yıldır devam eden bir güreş. Güreşin başlama sebeplerinden biri de pehlivanların antrenman yaparak, savaşa hazırlanarak yaptığı bir organizasyon. Şimdi ki bazı şerefsizlerin komutanlarına silah çekip, esir aldığı bir eğitim merkezi değil. Onun için ben tüm pehlivanlarımıza, Kırkpınar'da böyle bir ortamda, böyle bir darbe girdabında kendilerine yakışan, şerefli, onurlu güreş yapmalarını istiyorum" diye konuştu.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın da 15 Temmuz 2016 gece gerçekleştirilmeye çalışılan askeri darbe girişimine tepki göstererek, "Bu aziz millet var olduğu sürece, bu Er Meydanı dolacaktır ve bu güreşler yapılacaktır" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından geçen yılın Başpehlivanı Orhan Okulu'nun öncülüğünde güreşlere katılan tüm pehlivanların geçiş töreni ile açılış programı son buldu.

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Resmi Törenle Başladı

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Resmi Törenle Başladı

Kaynak:IHA