8 bakan bir buçuk aydır maaş alamıyor

8 bakan bir buçuk aydır maaş alamıyor
Türkiye siyasetinde, örneği olmayan ilginç bir durum yaşanıyor.

AK Parti’de üç dönem kuralına takıldıkları halde hala bakanlık koltuğunda oturan isimler var. Yeni hükümet kurulmadığı için görevlerine devam eden 8 bakan bir buçuk aydır maaş alamdan görevlerine devam ediyorlar.

Hürriyet’te yer alan habere göre, Milletvekili olmadıkları halde görevlerine devam eden Bülent Arınç, Ali Babacan, Faruk Çelik, Taner Yıldız, Mevlüt Çavuşoğlu, Mehdi Eker, Nurettin Canikli ve Ömer Çelik yasada tanımları olmadığı için 1.5 aydır maaş alamıyor.

İddialara göre bakanlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e “1.5 aydır maaş almadan çalışıyoruz. Bir el at” diye takılıyorlar.

AK Parti’nin 3 dönem kuralı son seçimlerden sonra beklenmedik bir durum meydana getirdi. Şu anda milletvekilleri olmadıkları halde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Gümrük Bakanı Nurettin Canikli ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik bakanlık görevini sürdürüyor.
Bu 8 bakan yasada herhangi bir tanımları olmadıkları için maaş alamıyorlar. Aralarında emekliliğe hak kazanan bakanlar 8 bin lira emekli maaşı alırken, hak kazanmamış olan bakanlar hükümet kurulana kadar görevlerini ücretsiz olarak yapacaklar.

SADECE 350 LİRA YATTI

Henüz hükümet kurulamadığı ve önümüzdeki kısa bir sürede kurulacak gibi görülmediği için 8 isim, görevlerini ücretsiz yapacaklar. Bu bakanlara 15 Haziran’da en son milletvekili maaşları ödendi. 1.5 aydır maaş alamayan bakanlar, hesaplarında yalnızca 350 liralık ‘bakan tazminatı’ yatırıldığını gördü. 15 bin lirayı bulan maaş hesapları otomatik olarak kesildi. Bu bakanların ayrıca emeklilik hesabı bulunuyor. Hak kazananlar 8 bin lira emekli maaşı alıyor.

‘ANGARYA SUÇ DEĞİL Mİ?’ ESPRİSİ

Maaşın ne zaman kesileceğinden haberdar olmayan bazı bakanlar, hesaplarını görünce şaşkınlık yaşadılar. Bu durum bakanlar arasında da espri konusu oldu. Hesabı görünce tasarruf tedbiri uygulamaya başladıklarını söyleyen bazı bakanlar, kendi aralarında, “Angarya anayasaya göre suç değil mi? 1.5 aydır maaş almadan çalışıyoruz” diye espri yapmaya başladılar. Bazı bakanlar ise diğer 3 dönemlikler gibi maaşı kesilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e “Asgari ücret bile almıyoruz. 350 lira maaşımız var. Bu konuya bir el at” diye takıldılar.