9 kişiye mezar olan otobüs, 10 numara yağ yüzünden yanmış

9 kişiye mezar olan otobüs, 10 numara yağ yüzünden yanmış
Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Görele ilçesinde 9 kişinin yanarak hayatını kaybettiği kazada otobüsün neden yandığı hususundaki soruşturmanın sürdürüldüğünü söyledi.

Şahin, şoförün uyuduğu iddiasının doğru olmadığını, ancak bir anda alev topuna dönen otobüste 10 numara yağın yakıt olarak kullanılma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Şahin, kaza sonrası gerek itfaiye, gerekse sağlık yönünden ekiplerin anında müdahale ettiklerini, ihmal gibi bir durumun söz konusu olmadığını aktardı.

Giresun Valisi Şahin, otobüste 43 kişinin bulunuğunu, kazada 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 34 kişinin de yaralandığını açıkladı. Kazanın, otobüste "10 Numara Yağ" olarak bilinen araçlar için büyük risk taşıyan yakıt türünün kullanılmasından kaynaklandığını tahmin ettiğini vurgulayan Şahin, "Basında şoförün uyuduğu yönünde haberler de var. Bir defa şoförün uyuduğu konusunda aynı fikirde değilim. Şunu ifade etmek lazım ki henüz 400 metre geride yolcu indiren ve 50-60 kilometre hızla giden (bu ben kendim bizzat tanıklardan dinledim) bir şoförün hemen uyuması pek o kadar mantıklı değil. Uyuduğunu pek sanmıyorum. Böyle bir şey de söz konusu değil. Burada, kaza esnasında, tanıkların ifadelerine göre araç hareket halindeyken bir alev topuna dönüşmüş. Herkes bilir ki, mazotta bir parlama olmaz. Mazotta parlama olmadığına göre bu araçta ilk akla gelen '10 Numara Yağ' kullanılması. Patlama sonucu otobüs aleve dönmüş, şoför de aracın inisiyatifini kaybederek, oradaki direklere çarpmış. Daha sonra da otobüs yanmaya devam etti. Araç daha hareket halindeyken, yanmaya başlaması '10 Numara Yağ' kullanıldığının bir sonucudur. Ben de aracın yanma fotoğraflarını gördüm. 30 metreye yaklaşan alevlerin yükselmesi bunun göstergesidir. Ama kazanın kesin nedeni için bilirkişi çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuyu önümüzdeki günlerde bilirkişi netleştirecektir." dedi.

Şahin, kazanın hemen ardından bölgeye gittiğini, Görele Devlet Hastanesi'nde yaralıları ziyaret ederek, 'geçmiş olsun' dileklerini ilettiğini söyledi. Kazada hayatını kaybeden, ya da ağır yaralananların otobüsün 01-20 numaralar arasında bulunduğunu dile getiren Şahin şöyle konuştu: "Bu numaralarda oturanlar bu kazadan ciddi şekilde etkilenmişler. Ama arka taraftaki kişiler, her ne şekildeyse kendilerini değişik şekillerde kurtarılmasını sağlamışlar. Bir kaç kişinin de ayakta tedavi olduğunu görünce şaşırdım. O arabadan bu insanlar nasıl çıkabildiler. İşte öldürmeyen Allah öldürmüyor."

"SAHİL YOLUNDA 10 NUMARA YAĞ SATAN YER BIRAKMAYACAĞIM"

Giresun'da, "10 Numara Yağ" kullanımına müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Şahin, "Karadeniz Sahil Yolu'nda '10 Numara Yağ' satılır tabelaları gördüm. Hemen ekipler çıkarttım. Bu tabelaları kaldırttım. Giresun'un 105 kilometrelik sahil yolunun tamamında bir tane '10 Numara Yağ' satan yer bırakmayacağım. Bu benim görevim. Kaldı ki, bunu satan yerlerin çoğu ruhsatsız. Bu yağ riskli. Bu yağın kullanılmaması lazım. Yapılan denetimleri artırdık. Bu konuda çok daha titiz olacağımızı iletiyorum." diye konuştu.

İLGİLİ HABERLERİMİZ

Trabzon Metro'dan iddialara cevap

9 Kişinin Yandığı Kazada Şok İddia!