9 Milli Ve Tabiat Parkında Çalışmalar Tamamlandı

9 Milli Ve Tabiat Parkında Çalışmalar Tamamlandı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce milli park ve tabiat parklarının korumasına yönelik yürütülen...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce milli park ve tabiat parklarının korumasına yönelik yürütülen Yönetim Etkinliğinin İzlenmesi (METT) çalışmaları, 2016 yılında 9 adet milli park ve tabiat parkında tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "METT yani Korunan Alanlarda Yönetim Etkinliğini İzleme Aracı pek çok uluslararası kuruluş tarafından tabiatı korumak için düzenlenmiş bir sistem. Bu sistem ile milli park ve tabiat parklarında izinsiz yapılan ya da ziyaretçiler tarafından kasti olarak gerçekleştirilen zarar verici faaliyetler önlenecek" dedi.

Bakan Eroğlu, uygulanan sistemin hazırlanmasının oldukça zorlu bir süreç olduğunu belirterek, "METT uygulaması sırasında oluşabilecek teknik eksikliklere ve personel yetersizliklerine karşı çok dikkatli davranıyoruz. Ayrıca bütün kamu kurum ve kuruluşlarımız da yetki kargaşasına mahal vermemek için koordineli bir şekilde çalışıyor" ifadesini kullandı.

Bakan Eroğlu, sistemin nasıl uygulandığına dair şu bilgileri aktardı:

"Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) sistemden gelen sonuçlarla alakalı üniversitelerle, uzmanlarla ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek detaylı bir değerlendirme yapacak. Değerlendirmeler sonucunda oluşan ya da oluşması muhtemel sorunlara karşı çözümler üretmek maksadıyla planlamalar yapılacak."

2016 yılına kadar 39 milli park ve 16 tabiat parkında METT uygulanarak, çalışmalar raporlandı. Bu çerçevede 2016 yılında Beydağları Sahil, Güllük Dağı (Termessos), Köprülü Kanyon, Altınbeşik Mağarası, Uludağ, Kazdağları ve Başkomutan Tarihi Milli Parkları ile Akdağ ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkları'nda METT çalışmaları tamamlandı.

9 Milli Ve Tabiat Parkında Çalışmalar Tamamlandı

9 Milli Ve Tabiat Parkında Çalışmalar Tamamlandı

Kaynak:IHA