98 Yıl Sonra Ortaya Çıkardı

98 Yıl Sonra Ortaya Çıkardı
Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Milli Mücadele'yi başlatmak için Bandırma Vapuru'yla Samsun'a gelişinin ardından Amasya'ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik...

Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Milli Mücadele'yi başlatmak için Bandırma Vapuru'yla Samsun'a gelişinin ardından Amasya'ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik "Kurtuluş Yolu', 98 yıl sonra Samsun Büyükşehir Belediyesinin başlattığı proje ile tekrar ortaya çıkarıldı.

Yaklaşık 2 yıl önce tarihçilerden yararlanılarak başlatılan proje kapsamında yapılan çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Her geçen gün yapılan çalışmalar kapsamında ise yeni tarihi bulgular elde ediliyor. Bugün tarihi izleğin yeniden yaşatılacağı Kurtuluş Yolundaki çalışmaları yerinde inceleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Kurtuluş Mücadelesi'nin Samsun sınırları içindeki her kilometresini birer birer o günleri yaşatacak şekilde yeniden inşa ediyoruz" dedi.

YOL GÖSTERİCİ ÇANLAR TARİHE YENİDEN IŞIK TUTACAK

Kurtuluş meşalesinin yakıldığı yolda Atatürk'ün Samsun'dan Havza çıkışına kadar olan yolculuğunu ziyaretçilere o günlerin şartlarıyla anlatmak üzere Kurtuluş Yolu Projesi'ni hayata geçirdiklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz geçmişte yol gösterici olarak yapılan çanların tekrar kullanılacağını belirterek, "Ladik'ten kalkan minibüsler Doruk'a, Diphan'a, Üçhanlar'a, Kavak'a ve Samsun'a diye yolcu çağırıyorlarmış. Biz de Doruk, Diphan ve Üçhanlar'ı belirgin objeler haline getireceğiz. Güzergah belirleyici çanları yerlerine koyacağız. Bu çanlar fırtına, sis ve tipi sebebiyle güzergahını kaybetme riski olan yaya ve taşıtlara güzergah göstermek amacıyla Karayolları ekipleri tarafından sesli uyarıcı bir cihaz şeklinde güzergah göstericisi olarak kullanılmaktaydı. Biz de bunu tekrar hayata geçireceğiz" diye konuştu.

98 YIL SONRA KURTULUŞ YOLU ORTAYA ÇIKARILDI

Kurtuluş Yolunda çalışmaları tarihçiler ve o günlere şahitlik edenlerle birlikte eski haline benzetmeye çalıştıklarını anlatan Yılmaz, "Samsun Tütün İskelesinden başlayan yolculuğun Samsun'daki süreci Havza çıkışında son bulmuş, Atatürk buradan Amasya'ya uğurlanmıştı. Atatürk'ün yolculuk boyunca eşkıyaların saldırılarından korunmak için alternatif olarak kullandığı bu yolu yoğun çalışmalarımız sonucunda tekrar belirledik. Burada yaşanan anıları tekrar canlandıracağız. O zamanın şartlarını ziyaretçilerimize göstermek istiyoruz" şeklinde konuştu.

98 Yıl Sonra Ortaya Çıkardı

98 Yıl Sonra Ortaya Çıkardı

98 Yıl Sonra Ortaya Çıkardı

Kaynak:IHA