AB hibesiyle tescilli eserlerde artış

AB hibesiyle tescilli eserlerde artış
Rize'nin Fındıklı ilçesinde uygulanan, ''Doğu Karadeniz'de Kırsal Mimariye Restorasyon Elemanı Yetiştirme Projesi''nin ardından tescil edilen eser sayısı 15'den 60'a yükseldi.

Proje Genel Koordinatörü Yücel Yıldırımkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fındıklı Kaymakamlığınca AB hibe fonları kapsamında hazırlanan, ''Doğu Karadeniz ve Kırsal Mimariye Restorasyon Elemanı Yetiştirme Projesi''nin 3 yıl önce uygulanmaya başladığını, 1 yıl önce de tamamlandığını anımsattı.

İlçede uygulamaya konan proje ile vatandaşlarda önemli sayılabilecek bir farkındalık meydana geldiğini ifade eden Yıldırımkaya, ''Projenin meyvelerini almaya başladık. Herkes çevresinde bulunan kültür mirası değerlere yeni bir yorum ve anlayışla bakmaya başladı. Yıllardır farkında olunmayan kültür mirası değerler yeniden fark edilmeye başlandı. Fındıklı halkının eğitim düzeyi, uygulamaya konan projenin başarısı gibi etkenler böyle bir sonucun alınmasında etken oldu'' dedi.

İlçede tarihi ve kültürel varlık olarak tescil edilen eser sayısının projenin uygulanmasının ardından oldukça arttığını vurgulayan Yıldırımkaya, şunları söyledi: ''Doğu Karadeniz'de mimari açısından kültür varlığı sayılabilecek son derece önemli eserler bulunmaktadır. Projenin başladığı günlerde ilçemizdeki tescilli eser sayısı 10-15 civarında iken yapılan tanıtım çalışmaları ile kültür varlığı eserini tescil etmek isteyen kişi sayısında önemli oranda artış oldu. Şu anda tescil edilen eser sayısı 60 oldu. Şimdi elimizde bulunan bu kültür değerlerinin korunarak gelecek nesillere ulaştırılması için daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor.''

Yıldırımkaya, tescil edilecek eser sayısının bundan sonra da artmasını beklediklerini sözlerine ekledi.