ABD Konsolosluğu itiraf etti: 'Gayri resmi güvenlik eğitimi veriyoruz'

ABD Konsolosluğu itiraf etti: 'Gayri resmi güvenlik eğitimi veriyoruz'
SPLideri Kurtulmuş’un Ocak ayında bir belgeyle gündeme getirdiği ABD'nin İstanbul'daki dini azınlıklara stratejik güvenlik eğitimi vermesine dair ABD’nin İstanbul Konsolosluğu'ndan itiraf geldi.

ABD İstanbul Konsolosu Sharon Anderholm Wiener, İstanbul’da 2004’ten bu yana söz konusu eğitimlerin devam ettiğini söyledi.

VALİLİK “HABERİMİZ YOK” DEMİŞTİ
İstanbul Valiliğinin ve İstanbul Emniyetinin “haberimiz yok” dediği gizli eğitim böylece bizzat ABD Başkonsolonsu Sharon Anderholm Wiener tarafından doğrulanmış oldu. Saadet lideri Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, konuyla ilgili olarak Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarına göreve çağırmıştı.

HSBC VE SİNEGOG SALDIRILARINDAN SONRA BAŞLADI
Sharon Anderholm Wiener tarafından Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Erol Erdoğan’a yazılı olarak verilen cevapta, gizli güvenlik eğitimine “2003 yılındaki İngiliz Konsolosluğu, HSBC Bankası ve Sinagog terör saldırıları sonrasında 2004 yılında başlandığı” ifade edildi. Cevaba göre eğitim verilenler arasında okullar, oteller, özel işyerleri,  organizasyonlar, Türk Hükümeti kuruluşları ve dini azınlıklar bulunuyor.

ERDOĞAN: ENDİŞE VERİCİ
Konsolosluğun cevabı üzerine bir açıklama yapan Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Erol Erdoğan, “Konsolosluk tarafından verilen bilgiler endişeye yol açacak boyuttadır” dedi.

Erdoğan, konsolosluğun cevabı üzerine şu açıklamayı yaptı:

 “ABD Konsolonsluğu 23 Aralık 2009 tarihli yazımıza ancak 08.02.2010’da nerdeyse 50 gün sonra cevap verdi. Sorularımıza açık şekilde cevap vermiş olmalarından dolayı teşekkür ederiz ancak verilen bilgilerin endişeye yol açacak boyutta olduğunu görüyoruz.

Cevaptan anladığımıza göre; eğitim çok geniş bir kitleyi kapsamaktadır ve 2004’ten beri yapılmaktadır. Eğitim verilen kuruluşlar içinde resmi hükümet kuruluşları da olduğuna göre bu eğitim neden gizli veya gayri resmi olarak sürdürülmektedir. ABD Konsolosluğu, eğitimi İngiliz Konsolosluğu ve HSBC Bankası saldırılarıyla ilişkilendirdiğine göre İngiltere İstanbul Başkonsolosluğu da aynı şekilde güvenlik eğitimi vermekte midir?

Genel Başkanımız Numan Kurtulmuş, belgeyi basınla paylaştığı zaman İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının konunun üzerine gitmesini istemişti. Bugüne kadar İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarından bir açıklama gelmedi.

Biz de bugün aynı şekilde İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyetinden sürece dair yeni açıklama bekliyoruz. Daha da önemlisi eğitim süreçlerinin kontrol altına alınmasını talep ediyoruz. Yanlışlık sürdürülmemelidir.”