ABD'de olağanüstü hal ilan edildi

ABD'de olağanüstü hal ilan edildi
ABD Başkanı Barack Obama, Meksika Körfezi'nde batan petrol platformundan yayılan ve bir gün içerisinde Körfez sahillerine ulaşmasından endişe edilen petrolün...

ABD Başkanı Barack Obama, Meksika Körfezi'nde batan petrol platformundan yayılan ve bir gün içerisinde Körfez sahillerine ulaşmasından endişe edilen petrolün yol açtığı çevre felaketini önlemek için "ellerindeki her kaynağı" kullanacaklarını söyledi. Louisiana Valisi eyalette olağanüstü hal ilan etti.

Obama, petrol şirketi BP PLC'nin eninde sonunda bölgenin petrolden temizlenmesinin maliyetini karşılayacağını belirterek, bölgedeki durumla ilgilenmek üzere üç kabine yetkilisini görevlendirdiğini açıkladı.

Barack Obama, bölgenin petrolden temizlenmesi çalışmalarına Savunma Bakanlığı'nın da dahil olabileceğini kaydetti.

Bu arada, Louisiana Valisi Bobby Jindal, yarın ilerleyen saatlerde eyaletin sahil şeridine ulaşması beklenen petrol nedeniyle eyalette olağanüstü hal ilan etti.

ASKERİ GEMİ GÖNDERİLDİ

ABD yönetimi, Meksika Körfezi'nde batan petrol platformunun yol açtığı çevre felaketiyle mücadele için askeri gemileri de devreye sokuyor.

Beyaz Saray basın sözcüsü Robert Gibbs, yaptığı açıklamada, petrol yayılmasının kontrol altına alınması için ek personel de gönderileceğini belirtti. Gibbs, İçişleri Bakanı Ken Salazar, İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano ve Çevre Koruma Kurumu yöneticisi Lisa Jackson'ın Meksika Körfezi'nde bulunarak bizzat çalışmaları yöneteceklerini kaydetti.

ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı, en kötü senaryonun bile üstesinden gelebilecek bir hazırlık içerisinde olduklarını açıklarken, İç Güvenlik Bakanı Napolitano, silahlı kuvvetlerden bu konuda nasıl yararlanılabileceğinin ayrıntılarını değerlendirmekte olduklarını belirtti. Napolitano, petrol yayılmasının etkilerin en alt seviyede kalması yönünde gerekli tüm önlemlerin alınacağını ifade etti.

YARIN KARAYI VURABİLİR

Beyaz Saray'da bugün düzenlenen basın brifinginde verilen bilgiye göre, petrolün yarın akşam karayı vurması bekleniyor. Sahil Güvenlikten Amiral Sally Brice O'Hare, petrolün Mississipi Nehri Deltası'nı vuracağını belirtti.

Kirliliğin karaya vurmasının ulusal çapta önemli bir sorun olacağını belirten yetkililer, BP'yi, sızıntıyı bir an önce durdurması ve temizleme çalışmalarında öncü rol üstlenmesi konusunda zorladıklarını belirttiler.

Yetkililer, BP'nin, "yayılmanın durdurulması için yapılması gerekeni yapmakta olduğunu sandıklarını" ifade ettiler.

Ancak yetkililer, sızıntının durmasını sağlayacak kurtarma vanasının takılmasının 90 günü bulabileceğini söylediler. Yetkililer, platformun çökmesi sonucu, derin denizdeki petrol kuyusundan günde 5 bin varil petrolün fışkırmakta olduğunu tahmin ediyor.

Öte yandan, Beyaz Saray yetkilileri, bu felaketin, Başkan Barack Obama'nın, "ABD kıyıları açıklarında yeni petrol kuyuları açılması kararını gözden geçirmesine yol açabileceğini" belirttiler.