AB'ye 13. Türk Yıldızı Eklendi

AB'ye 13. Türk Yıldızı Eklendi
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, AB'yi sembolize eden 12 yıldızlı logosunu değiştirirken yıldız sayısını da 13'e yükselterek AB'ye örtülü mesaj verdi.

Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık önerileri yapıldığı bir dönemde gelen logo değişikliği dikkatleri çekti. Değişen logo merkezi Brüksel'deki tüm AB ülkeleri ile yapılan yazışmalarda kullanılıyor.

AB, kendisini mavi zemin üzerine 12 sarı yıldızdan oluşan bayrakla sembolize ediyor. Genel Sekreterliğin kurulduğu 2000'den beri kullandığı logoda Türk Bayrağı'nda yer alan yıldızla birlikte 12 yıldıza yer veriliyordu.

450 milyon nüfuslu 27 üyeli AB'nin bayrağındaki 12 yıldızın başlangıçta, 12 üye ülkeyi temsil ettiği zannedildi. 1986-1996 yılları arasında AB'nin 12 üyesi bulunuyordu. Fakat sonradan görüldü ki, üye sayısı arttığı halde yıldız sayısı değişmedi. 12 yıldız sadece AB'nin değil, aynı zamanda Avrupa'nın bütünlüğünün ve genel anlamda kimliğinin bir sembolü. Altın yıldızların oluşturduğu daire dayanışmanın ve Avrupa'daki insanların birbirleriyle uyumunu temsil ediyor. 12 yıldız, geleneksel olarak mükemmeliyetin, bütünlüğün, birliğin sembolü. Bir yoruma göre AB bayrağının bir Hiristiyanlık simgesi olduğu noktasında düğümleniyor ve 12 yıldızın Hz. İsa'nın 12 havarisini temsil ettiği yorumları yapılıyor.

12 rakamı, İncil'de şöyle yer alıyor: 'Gökte ulu bir belirti görüldü. Güneşi kuşanmış bir kadın, ayaklarının altında ay, başında 12 yıldızdan bir taç.' Mavi rengin de Hiristiyanlık'taki geleneksel mavi pelerini temsil ettiği yorumları yapılıyor.