Acı Ama Gerçek Rizeliler Kan Vermeyi Sevmiyor!

Acı Ama Gerçek Rizeliler Kan Vermeyi Sevmiyor!
18 - 65 yaşları arasında olan her sağlıklı insanın kan vermesi gerekirken Rizelilerin kan vermeye pek sıcak bakmadığı ortaya çıktı.

Zaman zaman binlerce insanın bir ünite kana ihtiyaç duyduğu Rize'de vatandaşların kan vermeye pek sıcak bakmadıkları ortaya çıktı. TÜİK'in 2011 yıl sonu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde (ADNKS) nüfusu 323 bin olarak belirtilen Rize'de 18-65 yaş arası nüfus 205 bini bulurken geçen yıl sadece 6.411 ünite kan toplanabildi. Nüfusa göre Rize'de her 32 kişiden biri kan veriyor.

RİZE OLARAK 18-65 YAŞ ARASI 205 BİN NÜFUSA SAHİBİZ ANCAK 6 BİN 411 ÜNİTE KAN TOPLANABİLDİ

mehmet-nuri-gezmis.20120226114938.jpg

Konu hakkında Kızılay Rize Şube Başkanı Mehmet Nuri Gezmiş, yaptığı açıklamada, geçen yıl Rize'de 6 bin 411 ünite kan bağışı topladıklarını söyledi. Gezmiş, açıklamasında, kan merkezi olarak sürekli vatandaşlardan kan bağışı alma çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

İl genelinde geçen yıl toplanan kan miktarının son iki yılda toplanan kan miktarından fazla olduğunu kaydeden Gezmiş, 2009 yılında 5 bin 777 ünite, 2010 yılında ise 5 bin 645 ünite kan bağışı aldıklarını açıkladı.

HERGEÇEN GÜN DAHA ÇOK KANA İHTİYAÇ DUYULUYOR... RİZE'DE TOPLUMSAL BİLİNÇLİLİK ARTIRILMALI

''Rize'de ihtiyaç duyulan kan miktarı her geçen gün artıyor. Her yıl topladığımız kan bağışını artırmamıza rağmen yine de yeterli olmuyor. Bu nedenle kan merkezimizin dışında gezici kan bağış otobüsümüz ile farklı yerlere gidip bağış topluyoruz. Yaptığımız çalışmalar ile geçen yıl 6 bin 411 ünite kan bağışı topladık'' sözlerini sarfeden Kızılay Rize Şube Başkanı Mehmet Nuri Gezmiş, Rize'de toplumsal bilincin artırılması yönünde çalışmaları olduğunu, kan bağışı konusunda bilinçlilik düzeyinin artırılması ve kan verme alışkanlığının pekişmesi gerektiğini vurguladı.

BİRGÜN SİZE DE BİR ÜNİTE KAN LAZIM OLABİLİR

Gezmiş, ''18-65 yaş arasındaki sağlıklı her bireyin belirli zaman aralıklarında kan bağışında bulunmalarını istiyoruz. Bir gün kendimize de lazım olabileceği bilinciyle hareket etmemiz lazım. Çünkü kan bağışı, belirli kişilerin vermesiyle üstesinden gelinebilecek bir hizmet değil'' diye konuştu.