Adıyaman’da Bereketli Nar Hasadı

Adıyaman’da Bereketli Nar Hasadı
Tütüne alternatif ürünler için yürütülen çalışmaların başarılı sonuç verdiği Adıyaman'da, Nar hasadı yüzleri güldürdü.

Tütüne alternatif ürünler için yürütülen çalışmaların başarılı sonuç verdiği Adıyaman'da, Nar hasadı yüzleri güldürdü.

Adıyaman'da bademden sonra narda hasat dönemi başladı. Nar hasadında rekoltenin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi çiftçilerin yüzünü güldürdü. Adıyaman'ın Samsat ilçesine bağlı Göltarla köyündeki çiftçiler, kalitesi, lezzeti ve insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen organik narların hasadına başladı. Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, beraberinde Samsat Kaymakamı Kürşad Atak, Samsat Belediye Başkanı Yusuf Fırat ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan'la birlikte Göltarla Köyü'ne giderek organik nar üreticisi Necmettin Albayrak'ın bahçesini gezdi. Üretici Albayrak'ı yalnız bırakmayan Vali Demirtaş, çiftçilerle birlikte nar topladı. Nar meyvesinin kalitesi ve satış aşamaları hakkında Albayrak'tan bilgi ala Demirtaş, son yıllarda Adıyaman'da alternatif ürün olarak yetiştirilen narların Adıyaman'da, üretim desenine de güzel bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

Nar hasadında bu yıl rekoltenin, beklentinin üzerinde gerçekleştiğini belirten Vali Demirtaş, "İklim ve toprak yapısı bakımından Adıyaman, Türkiye'de en kaliteli nar üretim merkezlerinden birdir. Dünyada dekar başına 4 veya 5 ton nar elde edilirken Adıyaman'da bu yıl hasat çok bereketli geçerek dekar başına 6 ton nar elde edilmiştir. Adıyaman'da 11 bin 842 dekar alanda 4 Bin 425 ton nar üretilmekte olup, Türkiye'de 11. sırada yer almaktadır. İlimizde Bin 894 ton nar üretimi ile Kahta ilçemiz başta gelmekte olup, bunu 615 ton ile Samsat ilçemiz takip etmektedir. İlimiz genelinde 76 çiftçimiz tarafından 7 Bin dekar alanda organik nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yıllardır bu bereketli topraklarda tahıl ve tütün öne çıkmaktaydı. Son yıllarda Adıyaman'da meyvecilik alanında çok ciddi gelişmeler yaşanmaktadır. Hayata geçirilen tarımsal projelerle birlikte ürün deseninde önemli değişikliklere gidilmiş Adıyaman çiftçisi ekonomik getirisi daha yüksek ürünlere yönelmiş ve bunda da başarı sağlandığı görülmüştür. Tüm çiftçilerimize bereketli bir hasat diliyorum" dedi.

Nar üreticisi Necmettin Albayrak ise Vali Mahmut Demirtaş'ın ve beraberindeki heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Demirtaş, "Nar hasadının bir önceki yıla oranla oldukça verimli ve rekoltenin yüksek olması bizleri sevindirmiştir. Soğuk hava depomuz olmadığı için Nar'ı çok ucuza elden çıkarıyoruz. Önümüzdeki yıl Tarım Bakanlığının yüzde elli hibe destekli Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme projeleri kapsamında, kendi kuracağımız soğuk hava deposunda ürünümüzü muhafaza ederek, ürünümüzü değerinde satma imkanına kavuşmuş olacağız" diye konuştu.

Adıyaman’da Bereketli Nar Hasadı

Adıyaman’da Bereketli Nar Hasadı

Kaynak:IHA