Adli Tıptan Özal Zehirlendi Açıklaması

Adli Tıptan Özal Zehirlendi Açıklaması
Adli Tıp Kurumu Başkanı Halkuk İnce, Özal'ın zehirlendiğini ilişkin haberler üzerine bir açıklama yaptı.

Bugün Gazetesi'nin Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın tamamlanmak üzere olan otopsi raporunda "zehirlendiğine ilişkin" bulguların elde edildiğine dair haberi gündeme bomba gibi düştü. Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, gazetecilere yaptığı açıklamada, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesine yapılan otopsinin ardından rapor hazırlama çalışmalarının sürdüğünü belirterek, ''Tamamlanmış herhangi bir rapor yok. Raporu en kısa zamanda tamamlayacağız'' dedi.

Uzmanlar, Özal'ın naaşında bulunan 'striknin kreatin' maddesinin etkili bir zehir olduğunu açıkladı. Zehirli maddenin kişiye temas etmesi halinde vücut fonksiyonlarını bozarak solunum yollarını felç ettiğini ve kişiyi boğduğunu belirtti. Ayrıca kalp krizine de yol açabileceğini vurguladı.

Gazetenin bu haberi sonrası Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce, kameralar karşısına geçti ve bir açıklama yaptı.

İşte Haluk İnce'nin açıklamalarından satırbaşları;

"Bulguları önce rapor haline getirmemiz gerekiyor. Adli Tıp'ta yürütülen çalışmaların Aralık ayı içinde Cumhuriyet Başsavcılılğı'na gideceğini ümiit ediyorum. Bulguları teyit ediyoruz. Önümüzdeki ay Başsavcılık gerekli açıklamayı yapacaktır.

Bugün gazetesinde çıkan haberde yer alan maddeyi biz bulmadık. Bu haber nasıl oluştu onu da bilmiyoruz. Biz raporu hazırlayıp göndereceğiz. Sabırla beklemek gerekiyor. Bu süreçler bizim de kafamızı karıştırıyor. Bu tip haberlere itibar edilmemeli. Bu haberin kaynağı biz değiliz.

Önümüzdeki hafta sonuna doğru İhtisas Kurulu'na sonuçları verebiliriz. İhtisas Kurulu da gerekli özeni gösterecektir. Aralık ayı içerisinde Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndereceğiz. Açıklamayı biz yapmayacağız, yapacaksa onlar yapacak."

BUGÜN GAZETESİ'NDEKİ HABER NEYDİ?

Bugün gazetesinde yer alan iddiaya göre; Turgut Özal'ın vücudunda yüksek miktarda etkili zehirli madde kalıntılarına ulaşıldı.

Adli Tıp uzmanları, “striknin keratin” adlı maddenin etkili bir zehir olduğunu vurguladı.

Söz konusu zehirin, 15-20 dakika içinde solunum yollarını felç ettiği ve kalp krizine neden olduğu belirtildi.

Zehirli maddenin Özal'ın yiyecek ya da içeceğine karıştırılmış olabileceği de ifade edildi.

İHTİSAS DAİRESİ DEĞERLENDİRECEK

Turgut Özal'ın zehirlenmiş olabileceği iddiaları üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma kapsamında Turgut Özal’ın mezarı, 2 Ekim'de Adli Tıp uzmanları ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’nın nezaretinde açılmıştı.

Adli Tıp uzmanları, Özal'n naaşının tahminlerden daha az deforme olduğunu, bu sayede olası bir zehirlenmeyi rahatlıka tespit edilebileceğini belirtmişti.

Gazetede yayınlanan sonuçlar, Adli Tıp Birinci İhtisas Dairesi'nde değerlendirildikten sonra kesinleşecek.