Afganistan'da 15 bin askerli operasyon

Afganistan'da 15 bin askerli operasyon
Afganistan'da NATO ve Afgan askerlerinin, Taliban'a karşı Marjah bölgesinde başlattığı 'Müşterek' operasyonuna 15 bin asker katılıyor...

Afganistan'da NATO ve Afgan askerlerinin, Taliban'a karşı Marjah bölgesinde başlattığı 'Müşterek' operasyonuna 15 bin asker katılıyor. Şu saat itibariyle 1 ABD askeri öldü, hükümet sivillere zarar gelmemesi konusunda uyardı, Taliban'a "silahları bırakın" çağrısı yapıldı.

NATO'nun Afganistan'daki güçlerinin komutanı Tümgeneral Nick Carter, Taliban'ın kalesi ve uyuşturucu trafiğinin kilit noktası Marjah'a yönelik "Müşterek" adlı operasyona 15 bin Afgan ve koalisyon askerinin katıldığını açıkladı.

Carter, Marjah ve komşusu Nad Ali bölgesindeki 7 bin 500 askerin militanlara karşı savaştığını belirterek, bu askerlerinin 3 bin 500'ünün Amerikan, 2 bininin İngiliz, bin 500'ünün Afgan, 500'ünün ise zırhlı birlik mensupları olduğunu, Afgan askerler arasında birkaç Kanadalı ve Fransız danışman bulunduğunu ifade etti.

Tümgeneral Carter, kalan 7 bin 500 askerin ise destek ve lojistik operasyonlarıyla görevli olduğunu kaydetti.

Operasyonla, başkent Kabil'in 600 kilometre güneybatısındaki Marjah'ın Taliban kontrolünden çıkarılması hedefleniyor. Yaklaşık 80 bin kişinin yaşadığı Marjah'dakiler Taliban'ın kontrolü altındaki en büyük toplum olarak biliniyor. Kasaba, aynı zamanda Taliban'ın lojistik merkezi ve uyuşturucu kaçakçısı şebekelerin karargahı konumunda. Koalisyon güçleri Marjah'da 400 ila bin arasında direnişçinin saklandığını, bunlardan 100'ünün ise yabancı savaşçı olduğunu tahmin ediyor.

Marjah ve çevresindeki köylerde 125 bin kişi yaşıyor. Helmand eyaleti yetkilileri, son birkaç haftadır operasyonun yapılacağını haber alan bölge sakinlerinden 2 bin 700 kişinin Marjah'ı terk ettiğini bildiriyor. Marjah'dan kaçanlar ve halen kasabada bulunanlar Taliban militanlarının kasabada yaşayanların bölgeyi terk etmesine izin vermediğini söyledi. Taliban militanlarının da operasyon yapılacağının ortaya çıkması üzerine Marjah çevresini mayınladığı ve yollara bomba döşediğini belirtiliyor.

NATO, savaşın ardından kasabada Kabil hükümetinin mevcudiyetinin yeniden tesis edilmesini, güvenliğin sağlanmasını, elektrik verilmesini, temiz su ve diğer kamu hizmetlerinin getirilmesini amaçlıyor.

KARZAİ, SİVİLLERE ZARAR GELMEMESİ KONUSUNDA UYARDI
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Afganistan'da Amerikan birliklerinin ağırlıkta olduğu NATO muharip güçleri ve Afgan askerlerinin başlattığı operasyonda, sivil kayıp verilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Karzai yaptığı yazılı açıklamada, Marcah bölgesinde başlatılan ve "Müşterek" adı verilen operasyonda Afgan ve uluslararası birliklerden sivillere zarar verilmemesi için "çok dikkat etmelerini" istedi.

15 bin askerin katıldığı operasyonla, başkent Kabil'in 600 kilometre güneybatısındaki Marcah'ın Taliban kontrolünden çıkarılması hedefleniyor.

TALİBAN'A 'SİLAHLARI BIRAKIN' ÇAĞRISI
Hamid Karzai, Taliban militanlarına silahlarını bırakma çağrısını da yineledi. "Müşterek" operasyonu dolayısıyla Taliban militanlarından şiddetten vazgeçme ve ülkenin refahı için toplum hayatına dahil olması isteğini yineleyen Karzai, bu çağrısını son aylarda sık sık yinelemişti.

Karzai, Londra'da 28 Ocakta 60 kadar ülkenin katılımıyla yapılan Afganistan Konferansı'nda da silahlı mücadeleyi bırakarak toplum hayatına katılmaları için Taliban militanlarına para ve iş teklif edeceğini söylemişti.

BİR AMERİKAN ASKERİ ÖLDÜ
Öte yandan, Afganistan'ın güneyindeki Kandahar bölgesinde düzenlenen intihar saldırısında bir Amerikan askerinin öldüğü bildirildi.

Afgan yetkili Abdül Rahman, Amerikan askerlerine ait araçların yakınında intihar saldırısı düzenlendiğini, bir Afgan sivil ile bir Amerikan askerinin öldüğünü, 3 askerin yaralandığını belirtti.