Ahilik Haftası Rize'de de Kutlandı

Ahilik Haftası Rize'de de Kutlandı
Ahilik Haftası kutlamaları, tüm Türkiye'de olduğu gibi Rize'de de gerçekleştirildi.

Ahilik Haftası kapsamında Rize'de İsmail Kahraman Kültür Merkezinde kutlama programı ve yılın ahisi ödül töreni düzenlendi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan 36'ıncı Ahilik Haftası Kutlama Programında konuşan Vali İhsan Selim Baydaş, “Ehliyet ve liyakati esas alan Ahilik sistemi, insanları ötekileştirmeden bir dayanışma ve kardeşlik modeli ortaya koyarak oluşturdukları ekonomik sistem ile helal kazancı, alın terini, dayanışmayı, kul hakkını, ahlâkı, kanaatkârlığı, üretmeyi ve böylelikle Allah’ın rızasını kazanarak ahiret yurdunu kazanmayı esas almıştır.

Ahilik kültürünün olmazsa olmazı yüksek ticaret ahlakı ve ilkelerinin, günümüz esnaf ve sanatkarları arasında ilham kaynağı olması hepimizin temennisidir.

Rize olarak kendimize bir hedef çizdik; ‘Rize turizmde bir marka şehir olmalı’ dedik. Allah tarafından bahşedilen güzellikleriyle yeşilin ve mavinin her tonunu görebileceğiniz bir ildeyiz ve bunu görmek için dünyanın değişik yerlerinden özelliklede Arap coğrafyasından gelen insanlar var. Bir turizm şehri olmak istiyorsak ve markalaşmak istiyorsak uymamız gereken kurallar var. Eğer gelen turistler kendi aralarında listeler yapıp; şu lokantaya git, şu lokantaya gitme; şu işyerinden alışveriş yap, şu işyerinden yapma diyorlarsa burada bir sorun vardır. Maalesef böyle listeler var. Kendi aralarında iletişim hatları kurarak bu listeleri yapıyorlar. Turizmin gelişiminde bunu masaya yatırmamız lazım. Turizmde bir marka şehir olmak istiyorsak bunun tedbirlerini almamız lazım. Gelen bir kişi memnun ayrılmalı. Eğer gelen turistleri memnun edemezsek alternatif yerler arayacaklardır. Esnaf ahlakını ve ahilik kültürünü konuşurken bunları gündemimize almamız lazım. Kendi içimizde iç disiplinimizi sağlamamız lazım. Ahilik kültüründe aynı meslek gurubuna ait kişilerin hangi fiyat tarifesini uygulayacağına dair ahlaki kurallar vardır. Hizmetin nasıl sunulacağına dair kaideler vardır. Ustalığın, kalfalığın ve çıraklığın bağlı olduğu oda veya locaların iç disiplinine ait kuralları vardır. Bizim o kuralları işletmemiz ve esnaflarımızın bunları benimsemesi için gerekli tedbirleri almamız ve şehrimizi bu sıkıntıdan kurtartmamız lazım. Biz eğer turizmde marka şehir olma hedefindeysek turiste farklı, yerliye farklı fiyatlamanın önüne geçmemiz lazım. Diğer türlü bir gelen bir daha bu kötü hatıralardan dolayı gelmeyecektir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Baydaş tarafından, Ahilik Haftası Kutlama Komitesince 2023 yılının Ahisi seçilen Adnan Yıldız’a kaftan giydirilerek plaket verildi. Ayrıca yılın kalfası seçilen Berat Balcı ve yılın çırağı seçilen Emirhan Bilgin’e de plaket verildi.

Programın ardından Vali Baydaş ve protokol üyeleri tarafından vatandaşlara yemek ikramında bulunuldu.

Düzenlenen programa Vali Baydaş’ın yanı sıra, Rize Belediye Başkan Vekili Kemal Genç, İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Güngör, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Güven Aksoy, Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu, çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

rizede-ahilik-haftasi-kutlandi-foto-galeri.jpg

Kaynak:Bayram Ali Sarı

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
6 Yorum