Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden Güneş Enerjisi Atağı

Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden Güneş Enerjisi Atağı
Expo 2017 çalışmaları kapsamında Astana Fuarı'nda sergilenmek üzere Ahmet Yesevi Üniversitesi'ni temsilen üretimi tamamlanan güneş enerjili 2 kişilik...

Expo 2017 çalışmaları kapsamında Astana Fuarı'nda sergilenmek üzere Ahmet Yesevi Üniversitesi'ni temsilen üretimi tamamlanan güneş enerjili 2 kişilik araba ve güneş enerjili harç karma makinesi ilk defa fuarda tanıtılacak.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Satılmış Ferhat Çayır'ın koordinasyonunda hazırlanan güneş enerjili 2 kişilik araba, saatte 80 km hıza sahip. Bulutlu havalarda ise araç 150 km yol katedebiliyor. 300 kg ağırlığında ve 250 kg taşıma kapasitesine sahip olan arabada hidrolik disk fren sistemi, otomatik vites, ısıtma ve soğutma klima, yol bilgisayarı ve geri dönüş kamerası gibi özellikler de dikkat çekiyor.

Güneş enerjili arabanın yanı sıra güneş enerjili harç karma makinesinin üretimi de yine Ahmet Yesevi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Satılmış Ferhat Çayır ve ekibi tarafından tamamlandı. Elektriğin bulunmadığı yerlerde hayatı kolaylaştırmak için ya da enerji tasarrufu için çok önemli bir yere sahip olan harç karma makinesi, güneşin olmadığı bir gün içinde 2 saat, güneş olduğunda ise kesintisiz çalışabiliyor. 60 litre kapasiteye sahip olan güneş enerjili harç karma makinesi için Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından uluslararası patent başvurusu da gerçekleştirildi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden Güneş Enerjisi Atağı

Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden Güneş Enerjisi Atağı

Kaynak:IHA