Aile Hekimleri de Nöbet Tutmaya Başlıyor

Aile Hekimleri de Nöbet Tutmaya Başlıyor
Artık aile hekimleri de nöbet tutmaya başlayacak. Yeni düzenlemeyle birlikte aile hekimlerinin ücret tarifeleri de değişecek. İşte ayrıntılar...

Hükümet, başta sağlık olmak üzere bazı bakanlıkların uygulamalarında değişiklik içeren bir “torba teklif” hazırlıyor. Teklifte yer alacak sağlık düzenlemeleri belirlendi.

Buna göre, 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılarak, aile hekimliği sisteminin aksayan yönleri giderilecek. Aile hekimlerine haftalık çalışma sürelerine bakılarak nöbet görevi verilebilecek.

Nöbete ayrı ücret

Nöbet görevinin ücreti ayrıca ödenecek. Döner sermaye üzerinden yapılacak ödemelerde üç katına kadar artış yapılabilecek. Özellikle kırsal kesimde, belli oranda hasta sayısına ulaşamayan aile hekimlerinin gelirlerinin düşmemesi için nöbet sistemi ile daha fazla ücret almaları sağlanacak. Devlet hastanelerinde nöbetçi doktor bulma sorunu da bu yöntemle çözülecek.

Kişi başına 3 lira

Aile hekimleri, azami 4 bin kişiden sorumlu olacak şekilde görevlendirilecek. Ancak bu rakam nüfusun az olduğu kırsal kesim için kademelendirilecek. Aile hekimlerine baktıkları hasta sayısına göre katsayı ile belirlenen ücret, kişi başı sabit ücrete dönüştürülecek. Bu doktorlara, döner sermaye üzerinden kişi başına 3 lira ödeme yapılacak. Koruyucu hekimlik hizmetlerini eksik yapanlardan da yüzde 20 kesinti uygulanacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yapılacak düzenlemeyle kırsalda görev yapan aile hekimleri için bir takım kolaylıklar getirileceğini açıklamıştı. Kırsalda mobil hizmete gidilen yerlerdeki aile hekimlerinin sorumlu olduğu kişi sayısının azaltılacağını bildiren Akdağ, bu hekimlerin maaşlarının daha fazla hastaya bakan şehirlerdeki meslektaşlarıyla aynı olacağını, gelirlerinin azalmayacağını belirtmişti.