Aile Hekimliği Uygulaması

Aile Hekimliği Uygulaması
Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, aile hekimliği uygulamasında il genelinde genel olarak vatandaşların memnuniyetinin üst seviyede olduğunu bildirdi.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında 5 Ocak tarihinden itibaren ilde aile hekimliği uygulamasının başladığını anımsattı.

Sistemin daha önce sağlık ocakları tarafından sürdürülen koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerden vatandaşın daha etkin biçimde yararlanmasını sağladığını anlatan Tepe, uygulamanın aynı zamanda sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliği de artırdığını, böylece birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirerek kişilerin yaşam kalitesini ve sağlık standartlarını yükseltmenin amaçlandığını duyurdu.

Rize genelinde aile hekimliği uygulamasında genel olarak vatandaşların memnuniyetinin üst seviyede olduğunu belirten Tepe, şunları kaydetti: 

 ''Ancak dönem dönem gerek sağlık personelinden, gerekse vatandaşlarımızın sistemi yeterince tanımamasından kaynaklanan sorunlar az da olsa görülebilmektedir. Aile hekimliği uygulaması sırasında karşılaşılan bu sorunları müdürlüğümüz ve vatandaş işbirliği ile en aza indirgeme, vatandaşlarımıza hakkı olan sağlık hizmetini eksiksiz sunma gayreti içerisindeyiz.''

Tepe, bu aydan itibaren aile hekimlerinin kendilerine kayıtlı olan yatalak durumdaki tüm hastaları ayda en az bir kez evlerinde ziyaret ederek muayene ve tedavi edeceklerini anlatarak, şu bilgiyi verdi:

''Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için yürümekte zorluk çeken yaşlılar, kucağında bebeği olan kadınlar, özürlüler, ortopedik sorunu olanlar, başka ilçede veya o sağlık merkezine uzak bir beldede oturanlar ile başka illerden ilimize gelen ve 6 aydan daha fazla kalmayan vatandaşlarımız, misafir hasta olarak kabul edilmektedir. Bu kişiler ilde kendilerine en yakın aile hekimlerinden geçici olarak hizmet alabileceklerdir. Devlet hastanelerine ve özel hastanelere gitmek durumunda kalan vatandaşlarımız içinse sevk zorunluluğu yoktur.''