Aile Hekimliklerinde Ücretsiz Check-Up Uygulaması Başladı

Aile Hekimliklerinde Ücretsiz Check-Up Uygulaması Başladı
Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, Rize genelinde tüm aile hekimlerine ücretsiz sağlık kontrolü (check-up) uygulamasının başlatıldığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın Aile Hekimliklerinde Ücretsiz Check – Up uygulaması başladı.

Konu hakkında açıklamada bulunan Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, “Tüm vatandaşlarımızı sağlıklarına önem vermeleri ve bu uygulamadan yararlanmaları kendileri için çok faydalı olacağını belirtir, aile hekimlerine başvurmalarını talep ederiz” dedi.

Vatandaşların kayıtlı oldukları Aile Hekimliklerine başvuru yaparak Check –Up yaptırabileceklerini belirten Tepe, “Meme kanseri taraması, rahim ağzı kanseri taraması, kan tahlili (açlık kan şekeri, kolesterol, HDL, LDL, trigliserid, ALT, kreatinin, TSH, tam kan sayımı, böbrek ve karaciğer fonksiyon testi), kalın bağırsak kanseri taraması, EKG, idrar taraması gibi uygulamalardan yararlanabilecek. Bilindiği üzere; 2010 yılından beri ülkemiz genelinde uygulanmakta olan aile hekimliği uygulaması ile her kişinin bir aile hekimi olması ve bireylerin yalnızca bir hastalık çerçevesinde değil,bütüncül bir yaklaşımla, sağlık açısından ortaya çıkabilecek riskler, mevcut sağlık şartları,psiko-sosyal çevre ve varsa diğer akut veya kronik sağlık sorunları ile birlikte bir bütün olarak değerlendirilmesi sağlanmıştır.” diye konuştu.

Tepe, açıklamasında ayrıca şunları kaydetti: “Aile Hekimliği Uygulamasında Önerilen Periyodik Sağlık muayeneleri ve Tarama Testleri Rehberi doğrultusunda; sağlıklı görünen insanların görüşme, fizik muayene, laboratuvar tetkikleri, bağışıklama programları gibi bir dizi standart işlem kullanılarak yaşa, cinsiyete ve risk gruplarına göre belli aralıklarla değerlendirilmelerini içeren ve ulusal programlarımıza göre zorunlu olarak yapılması gereken taramalardan oluşan periyodik sağlık muayenesine fırsat oluşturacak şekilde, genel sağlık göstergelerinin iyileştirilmesi ve ülke kaynaklarının sağlık harcamalarında doğru ve etkin kullanılabilmesini sağlamak amacı ile MHRS üzerinden randevu alınarak, aile sağlığı merkezlerinde check-up uygulaması yapılacaktır.

Bu kapsamda;

18 yaş altı kişilere bebek, çocuk ve ergen izlem protokollerine göre uygulama yapılacaktır.

18 yaş üzeri yetişkinlere, ekte yer alan tablo doğrultusunda; sigara kullanımı sorgulanması, ağırlık, boy, bel çevresi ve kan basıncı ölçümü ile açlık plazma glukozu, trigliserid, HDL, LDL, total kolesterol, kreatinin, TSH, ALT, tam kan , TİT, EKG ve kanser tarama programlarına göre gerekli muayene ve tetkikler yapılacaktır.

Tetkiklerin belirtilen sıklıklarda yapıldığı tespit edildiği takdirde tekrarı yapılmayacaktır.

4) Check-up uygulaması ile taranmakta olan hastalıklara ait önceden tanı almış kişiler, tarama programından çıkarılarak takip programına alınacaktır.”