Akçay: Benim gibi adamlar kolay asılır

Akçay: Benim gibi adamlar kolay asılır
Trabzonspor Teknik Direktörü Mustafa Reşit Akçay, kendisinin hayal satıcısı olmadığını ve gerçeklere göre hareket ettiğini belirtirken, kendisi gibi kişilerin kolay asıldığını da sözlerine ekledi.

Trabzonspor Teknik Direktörü Mustafa Reşit Akçay, bordo-mavili takımın ortaya koyduğu oyunun eleştirilmesine ilişkin, "Oyun kalitesinin saha içerisinde yükseltilmesini istemek, bir teknik adamın hayal ettiği, beklediği bir durumdur ama biz hayal satıcısı değiliz. Ben hayal satmam, gerçeklere yönelik hareket etmeyi, gerçeklerin konuşulmasını uygun buluyorum. Benim gibi adamların asılması kolaydır, kolay olabilir" diyen Akçay, "Sonuçta toplumun popülist beklentilerine cevap vermeyen ya da o yönde düşünmeyen çoğu adam, geçmişe yönelik bakıldığında sosyal toplumsal olaylarda hepsi asılmıştır ama futbolun kalitesinin yüksekliği beklentisi içerisinde olmanızı çok doğru buluyorum. Siz de toplumdan gelen mesajı bana aktarıyorsunuz ama şu anda Trabzonspor, geldiği nokta itibarıyla rakibine üçüncü bölgede baskı yapan, onu her alanda sıkıştıran, sonra üçüncü bölgede kazandığı toplarlarla sonuca giden bir oyun anlayışına dönüşemez. Böyle oyun anlayışıyla ben takımı sahaya sürmeyeceğim. Ben yine savunma anlayışıyla devam edeceğim, sıkıcı gelebilir, bu sabrı göstereceğiz" dedi.

Trabzonspor teknik direktörü Mustafa Reşit Akçay Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Akçay, Ünal hocanın ayrılmasından kişisel olarak bir sıkıntı duyduğunu söyledi.

"KADRO DIŞINDA GERİ KAZANMAK GİBİ İNSANİ BİR YAN VARDIR”

Basın mensuplarının Batuhan’la ilgili sorulan soruya cevaplayan Akçay, “Batuhan ve Volkan ile ilgili alınmış olan karar oyuncuyla ilgili bir takım bilimsel ve pedagojik destekler aldıktan sonra futbol içerisinde öğrenilmiş olan tavırlardan aynısını bizde yaptık. Amacımız kadro dışı bırakırken, oyuncuların iyileşerek geri gelmesi düşünerek yaptı. Kadro dışında geri kazanmak gibi insani bir yan vardır. Bizde bu verilerle onları kadro dışı bıraktık. Arkadaşlarımızın geri dönme adına aidiyet duygularının olmayışı onların geri dönüş yolunda yapacakları hareketlere bağlıdır. Şu andaki Batuhan’ın izlediği yol ve politika bizim tekrar kulüp yapısı içerisinde onun kabul edilebirliğini zorlaştırıyor. Dolayısıyla biz bir camiayız. Bizim reflekslerimiz arasında iyi niyet vardır. Şu anda koyulmuş olan bir antrenman devamlığı var. Bu antrenman devamlığını yapması ve geri dönüş yapması gerekiyor. Alınmış olan bir rapor var antrenman eksikliği var. Dikkat ve devamlılıkla ilgili bazı problemleri olduğunu görüyoruz. Bu oyuncu karakterlerinin bizim yaklaşımlarımıza açık olması lazım” dedi.

MİLLİ TAKIMA GİDEN OYUNCU SAYISI...

“FATİH HOCANIN ADİL DAVRANIŞINDAN CESARET ALARAK BU SAYININ 3 VEYA 4’E ÇIKMASINI BEKLİYORUM”

Basın mensuplarının Milli takıma sadece Trabzonspor’dan sadece Olcan’ın gitmesi ile ilgili soruya ise Akçay, sadece Olcan’ın gideceğini düşünmediğini belirterek, “Fatih hocanın adil davranışından cesaret alarak bu sayının 3 veya 4’e çıkmasını bekliyorum. Fiziksel ve taktiksel olarak yüzde 30 daha gelişme bekliyoruz. Böyle bir potansiyelimizin olduğunu düşünüyorum. Bu sayının 3, 4’e çıkacağını düşünüyorum. 2 yada 3 takımın kadro yapısı diğer takımların üzerinde gözüküyor. Galatasaray, Fenerbahçe ve özellikle Beşiktaş’ın son hamleleriyle beraber bu takımların kadro yapıları görüntü ve harcama olarak bizim üzerimizde gözüküyor. Ama Trabzonspor’un kadrosuyla ilgili algıda geçen yıldan kalan bir takım birikmiş eksiklikler ve güven eksikliği bulunuyor. Bizim kadromuzun da hiçte küçümsenecek gibi durmadığını görüyorum. Burada önemli olan bir şey devreye giriyor. Taktik olarak fiziksel olarak moral ve motivasyon olarak bu kadroyu içinde bulunduğu ortamın ne kadar üzerine çıkarabiliriz. Siz ne kadar plan yaparsanız yapın karşınızdaki insanların sizi ne kadar benimsediği önemlidir. Olcan ile ilgili mesafe kaydetmişsek bunun Olcan ile alakası var. Ben Olcan’a seni sol bek oynatacağım dediğinde ben takımımız için sol bek oynamam katkı sağlayacaksa ben buna hazırım ben buna uyarım dedi. Bu bir antrenörün bir oyuncusundan duyması gereken en büyük cevap. Olcan güzel düşünüp güzel idealleri olduğu için büyüyor. Kendini büyütmek gelişmekten daha iyi duruma gelmek isteyen bir yığın oyuncu olduğunu görüyorum. Olcan’ın dışında da 3 veya 4 oyuncunun da milli takımın yüzünün değişeceğini düşünüyorum. Yeni ve bir takım radikal hamleler bekliyorum. Bu radikal ve yeni hamleler içerisinde Trabzonspor’dan birkaç oyuncusunun daha olmasını bekliyorum” diye konuştu.

"BUGÜNKÜ ANTRENMAN ÖNCESİ YARIM SAAT PSİKOLOGLA TOPLANTI VAR"

Takımın antrenmandan önce yarım saat önce psikolog ile toplantısı olduğunu belirten tecrübeli teknik adam, “Motivasyon eksikliklerinin bizi her zaman tehdit edeceğini bekliyoruz. Bu milli takım arasında birlikte olmayışımızın bize sıkıntı yaratabilir. Biz kendi içimizde yapabileceğimiz karşı hamlelerle alakalı, oyuncularımıza verebileceğimiz güven anlamında. Grubu bir arada tutabilecek çalışmanın içerisine koyduğumuz mecburiyetler var. Uzmanlardan yardım ayarak bu sorunları çözmek için yaptığımız uygulamalar var. Dünyadaki bütün uygulamalarda tepeye çıktığınızda düşüşler yaşanması normaldir. Oyuncularımızın karakterine güveniyorum” dedi.

“SONER’İN KAYBETME LÜKSÜ YOK”

Soner’in kaybetme lüksünün olmadığını belirten Akçay, “Soner Trabzonspor’un uzun yıllar yatırım yaptığı ve refleks olarak da onu büyütmek için çabaladığı bir ortama geldi. Sezon başından itibaren yaptığı bu çabalar direkt olarak oynayabilecek seviyeye ulaşamadı. Ama Soner Trabzonspor’un şu andaki ekonomik yapısı ve gelecek için yaptığı planlamalarda kaybetme lüksü yoktur. Soner’in tekrar geri dönüşü birinci olarak kendisinin sergileyeceği performansına bağlıdır” ifade etti.

mustafa-resit-akcay-trabzonspor-teknik-direktoru.jpg

“TRANSFER TEK KİŞİNİN ALACAĞI BİR KARA DEĞİL”

Basın mensuplarının transfer çalışması ile ilgili soruya ise Akçay, “Transfer tek başına bir teknik adama, tek başına da bir yönetime bırakılamaz. Transferler bir kulübün bütçesinin yüzde 60’lık bir bütçesini oluşturuyor. Bu bütçenin yüzde 70’ini kapsayan bir yapıyı görüyorum. Bu konuda o kadar ince hesap yapacaksınız ki bu sorumluluğu uyumadan sonuna kadar, gece uyumadan çalışarak aşmak zorundasınız. Gelen antrenörün kişisel olarak futbol bakışına göre mi yapacaksınız yoksa Ajax, Manchester gibi mi yapacaksınız. Bir teknik adam kendisine göre Transferde izlenecek yol istişareye bağlı olmalıdır. Bu zor mudur kolay mıdır derseniz niyete bağlıdır. Eğer siz komplekslerinden ayrılmış bir şekilde yaklaşıyorsan anız olaya. Amerika iç savaşında birbirini öldüren o kadar insan bir araya gelebilir. Çanakkale de savaştığımız birçok ülke ile NATO ve AB’de bir araya geliyoruz. İsimler ve ihtiyaçlar üzerinde çalışıyoruz. Yönetimden bize geri bildirimler geliyor. Trabzonspor’un yabancı oyuncudaki fazlalık nedeniyle yerli oyuncuya yöneldik” şeklinde cevap verdi.

“ÜNAL HOCANIN AYRILMASINDAN KİŞİSEL OLARAK BİR SIKINTI DUYMADIM”

Gelişlerimiz ve gidişlerimizin kulüplerin ihtiyaçlarına göre olduğunu belirten Akçay, “Gidişimizde kendi istifamızla olur. Gelirken duyduğumuz heyecan ve istediği giderken de üzüntümüze rağmen o müessesleri koruyarak gitmemiz doğru olur diye düşünüyorum. Ünal hoca ile kişisel olarak bir sorunum olmadı sıkıntı duymadım. Bundan sonra da başarılı olur inşallah” dedi.

“SAVUNMAYA DEĞER VEREN BİR TEKNİK ADAMIN”

Kendisinin savunmaya değer veren bir teknik adam olduğunu belirten tecrübeli teknik adam, “Savunma kompakt bir yapı ile takım olarak duruşunuz rakibe karşı bir duruş olarak saha da olmalıdır. Savunmanın arkasından kaleye gidiş yollarınız bazen yüzde 80’e kadar varabilir. Sizin önde oynayan bugün bizim takımımızda da rakip takım üzerinde baskı kurabilecek hızlı oyunculara sahibiz. 4-1-4-1 ve 4-2-3-1 deniyoruz. Oyuncu kapasitemiz yapısı itibariyle başka bir yapı yapamayız. Siz hücum oynarken kesinlikle alanları büyüttüğümüzde aksiyon sahalarının birbirlerine olan uzaklıkları artacak. Savunmada farklı oyuncuları oynatan bir takım olduğumuz için blok olarak hareket etmeyi uygun görüyoruz” diye konuştu.

“ZOKORA İLE İLK GELDİĞİMDE KONUŞTUM”

Zokora geldiğinde kendisinin konuştuğunu belirten Akçay, "Bugün Zokora bu kulübün en yüksek ödeme yaptığı transferi. Biz bu transfere bu kadar yüksekte para verdiğinizde bana ne diyemezsiniz. Hele ben Trabzonlu ve Trabzonsporlu bir teknik direktör olarak bunlara arkamı dönemem. Zokora ile bir süre konuştuğumuzda tavır ve davranışlarında değişim olmaya başladığını gördüm. Bamba ile ilk görüştüğümde aidiyeti olmadığını söyleyince bu konuşma burada bitmiştir. Zokora’ya git menajerinle ilgili tüm sorunları hallet öyle gel dedim. Zokora sorunları çözüp geldi. Gelip bana oynamak istediğini ve kulübe yararlı olmak istediğini söyledi. Geçen sezon oynamadığını ifade edip bu sezon elinden geleni yapacağını söyledi. Sonuç olarak da şu andaki performansı ortada” dedi.

“MİLLİ TAKIM DA FATİH HOCA İYİ İŞLER YAPTI”

Abdullah hocadan bu yana gelen gençleştirme çalışmaları Fatih hocayla birlikte sonuca giden yapıya döndüğünü vurgulayan Akçay, “Fatih hoca da çok akıllı bir uygulamayla bu nasıl aşılır düşünerek hepimizi heyecanlandırdı. Hollanda maçında ekrana kilitlendik. Bu saatten sonra fırsat doğmuştur. Bu fırsatı değerlendirecek iki nokta var. Biri Fatih hoca diğeri TFF’nin eğitim dairesidir. Yapılacak olan çalışmalarla 5 yıllık makro ve mikro planlamalarla ülkenin futbol felsefesinin yaratılması lazım. Bugün Barcelona, Ajax’ın futbol felsefesi var onu uyguluyor” ifadelerini kullandı.

"YİNE SAVUNMA ANLAYIŞIYLA DEVAM EDECEĞİM"

“OYUN KALİTESİNİ SAHA İÇERİSİNDE SERGİLEMEK BİR TEKNİK ADAMIN HAYAL ETTİĞİ BİR DURUMDUR”

Oyun kalitesini saha içerisinde yükseltmek bir teknik adamın hayal ettiği veya beklediği bir durum olduğunu belirten Akçay, “Ama biz hayal satıcısı değiliz. Ben hayal satmam. Ben gerçekleri konuşmayı daha doğru buluyorum. Benim gibi adamların asılması kolay mıdır evet kolay olabilir. Toplumun popülist beklentilerine cevap vermeyen ya da o yönde düşünmeyen çoğu adam, geçmişe bakıldığında sosyal toplumsal olaylarda hepsi asılmıştır. Futbol kalitesi olarak yüksek beklenti içerisinde olmasını doğru buluyorum. Şu anda Trabzonspor geldiği nokta itibari ile rakibine 3. Bölgede baskı yapan sonra 3. Bölgede sonuca giden bir oyun anlayışına dönüşemez. Ben böyle bir oyun anlayışı ile sahaya sürmeyeceğim. Ben yine savunma anlayışı ile sahaya çıkacağım. Fenerbahçe 15 km koşmuş Trabzonspor 12 kilometre koşmuş. Herkes bunlara takılıyor. 6 km hızla da koşarak 11 kilometreyi tamamlayabilirim. Eğer siz 3 dakikalık hızları yakalayamadığınız sürece. Nitelikli koşmanız çok önemli. Biz şu anda koşu mesafesi olarak ve pas yüzdesi olarak arkada gözüken bir takımız. Bu iki veri oynadığımız sistemin getirdiği bir veridir. Bunu geliştirmeye çalışıyoruz ve bu gelişecek. Fenerbahçe müsabakasında koştuğumuz mesafe diğer müsabakalardan daha fazla. Sistemli ve planlı gitmekten yanayım. Oyuncu modelleri değiştikten sonra bunlarda değişecektir” dedi.

25 yıldır futbolun içinde olduğunu belirten Akçay, “35-40 yaşında gelmiş olsaydım belki komplekslerim olabilirdi oyuncularla kurmuş olduğum iletişimde aksaklıklar yaşayabilirdim egosu yüksek bir adam olabilirdim. Oyuncuların sizi etiketinizi bakarak algılamış olası. Bundan sonrası size bağlı. Mustafa Akçay’ın Bank Asya etiketi ile özdeşleştirilmesiyle ilgili yaşadığımız sıkıntılar olabilir. Oyuncularınız sizi ilk başta bu etiket ile kabullenmiş olabilir. Biz oyuncularımızın yanına yaklaşarak zaman zaman çatışarak bunu aşmaya çalıştık. Anlaşılma ve kabullenilebilme konusunda yaşadığımız değer ile alakasıdır" dedi.