Akil Adamlar Komisyonu kuruluyor

Akil Adamlar Komisyonu kuruluyor
Hükümetin teröre çözüm arayışında gündeminde olan 'Akil Adamlar Komisyonu'nun haftaya kurulması ve çalışmaya başlaması planlanıyor...

Erdoğan, Konya-Eskişehir yüksek hızlı tren hattının açılışı için Eskişehir’e giderken trende gazetecilere Nevruz’un ardından başlayan barış ile ilgili önemli önemli açıklamalarda da bulundu.

Erdoğan, çözüm sürecine ilişkin bir soru üzerine bu konuyla ilgili gelinen noktanın çok çok önemli bir nokta olduğunu vurguladı. Burada özellikle medyadan beklentisinin çok büyük olduğunu söyleyen Erdoğan, "Eğer bu işi taçlandıracaksak bunu medya ile birlikte taçlandıracağız. Buna benzinle değil, hep suyla gelmesi lazım. İnşallah bu ateşi söndürelim. Bu barış ateşi olursa yakalım eyvallah" dedi.

'Çekilme ne zaman başlar?' sorusuna ise Erdoğan, "Karşınızda eninde sonunda bir terör örgütü var. Bu terör örgütüyle böyle bir süreci yaşayacaksınız. Çözüm sürecinde çok açık net bazı sözlerim var. Hiçbir eyleme bulaşmamış olanlara, ana ocaklarına dönmek isteyenlere zaten kapı açık. Çok rahat çözülmüş olur. Diğerlerinin durumu da, zaten çözümün yolunu gayet iyi biliyorlar. Benim sözüm şudur. Geçmişteki bazı yargısız infazlara bizim iktidarımız girmez" yanıtını verdi.

“AKİL ADAMLARIN OLUŞMASI TOPLUMSAL PSİKOLOJİ İÇİN ÖNEMLİ”

Erdoğan, çekilme için komisyon kurulması önerisi geldiğinin hatırlatılması üzerine, 'Hakikatleri Araştırma Komisyonu' ifadesinin kabul edebilecekleri bir yaklaşım olmadığını vurguladı. Daha önce akil adamlar konusunu söylediklerini hatırlatan Erdoğan, "Böyle bir komisyon olabilir ama akil adamların oluşması toplumsal psikoloji için önemli" dedi.

Erdoğan, 'Çekilmeyi denetleme ile ilgilisi olmayacak mı?' sorusuna, "Böyle bir şey olmaz. Böyle bir yetkiyi neyle vereceksiniz? Bu işin muhatabı Meclis değil hükümettir. Hükümet bu adımı atar. Biz de diyoruz ki siyasi coğrafyamızı özellikle bilgilendirme, hazırlama noktasında arkadaşlarla üzerinde çalışıyoruz. Burada, yani 7'li bazı gruplar oluşturabiliriz. Bu 7'li grupların içinde akademisyenler, iş dünyası, STK'lar, medya olabilir" cevabını verdi.

Erdoğan, 'Halka anlatmak için mi?' sorusu üzerine ise, "Tabi tabi. Halkı buna hazırlamak önemli. Eskiden o psikolojik harekat denen ifadeler vardı ya. Bu toplumsal algıyı akil adamların hazırlaması lazım. Bu eğer hazırlanırsa birisi Meclis'te kürsüye gelip bayrak açmaz, mikrofona bayrak asmaz. Bunların hepsi tahriktir, şovdur. Sen Hakkari'ye Türk bayrağı ile giremiyorsun. Sen Hakkari'ye hiç gidemiyorsun. Ondan sonra geliyorsun Meclis'te, Ankara'nın göbeğinde, parlamentonun içinde öyle şov yapıyorsun. Mesele bu değil. Bayrak çok önemli. Ta yola çıkarken tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet dedik. Sen bunun hiçbirini bugüne kadar dile getiremedin. Mesela Çanakkale'ye on yıldır giderim, bu MHP daha Çanakkale'ye bir gün gelmemiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, 'Aklınızda akil adamlar için isim var mı?' sorusuna, "Tabi. Havuzumuzu oluşturduk" karşılığını verdi.

'Pişmanlık yasası dışında yeni bir yasal düzenleme düşünüyor musunuz?' sorusu üzerine Erdoğan, o yasanın zaten çok verimli, güzel bir yasa olduğunu bildirdi. Erdoğan, 'Çekilme ile ilgili bir yasa söz konusu olabilir mi?' sorusu üzerine ise, "Şu anda gündemimizde yok ama konuşulabilir" dedi.