Allah, CHP Gibi Muhalefetten Korusun

Allah, CHP Gibi Muhalefetten Korusun
Tarihten bir tespit... Tarihe geçen bu sözler Rizeli siyasetçimize ait... ‘CHP'nin bu memlekete yaptığını komünistler yapmadı. Allah, CHP gibi muhalefetten korusun...'

27 Mayıs darbesinin ülkemize yaşattığı acılar ve ortaya çıkan gerçekler aradan 51 yıl geçmesine rağmen hala güncelliğini koruyor. O zaman Demokrat Parti döneminde Ulaştırma, Bayındırlık, Millî Eğitim Bakanlığında bulunmuş, Başbakan Yardımcılığı ve Meclis Başkanlığı yapmış olan 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Yassıada mahkemelerinde idama mahkum edilen, cezası ömür boyu hapse çevrilen ve yargılamanın ardından Kayseri bölge cezaevine yollanan, hastalanması üzerine Ankara Hastanesine kaldırılan, 31 Aralık 1961 günü vefat eden Rizeli siyasetçi Tevfik İleri'nin tarihteki tespitleri güncelliğini koruyor.

İleri, sorgulama sırasında yaptığı savunmada bu hususa dikkatleri çekerek özetle şunları söylüyordu: “Allah hiçbir iktidarın karşısına CHP muhalefeti gibi bir muhalefeti çıkarmasın… Yine memleketin büyük menfaati hesabına Halk Partisi'nin muhalefette kalacağına iktidara geçmesini temenni ederim. Bu takdirde sebep olacağı zarar, muhalefette kaldığı takdirde vereceği zarardan herhalde az olacaktır.” 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 1960'da Demokrat Parti iktidarını devirerek yönetimi ele almasıyla hükümet üyeleri ve Demokrat Partili siyasetçiler olmak üzere 592 sanık Yassıada'ya hapsedilmişti. TBMM'nin yetkilerinin, feshedilmesinin ardından, Anayasanın bazı maddeleri geçersiz sayılmış. Onun yerine 12 Haziran 1960'da Milli Birlik Komitesi (MBK) teşekkül ettirilerek tüm yetkileri eline almıştı. 

Yassıada mahkemeleri 14 Ekim 1960'da başlamıştı.

Duruşmalarında Başsavcı Ömer Altay Egesel,  Başbakan Adnan Menderes ve bazı partililerinin idamını istemişti.  203 gün süren duruşmalar sonunda Yüksek Soruşturma Kurulu DP'li sanıkların suçlarını açıklayarak verilen idam cezalarını MBK karara bağlamıştı.

Tutuklanan eski Bakanların sorgulamaları ise 23 Mayıs 1961 günü başlamıştı.

Aynı gün Eğe bölgesinde meydana gelen şiddetli deprem ağır hasara sebep olmuştu. Yüzlerce ev yıkılmış veya oturulamayacak hale gelmiş. Gazetelerin manşetinde İzmir Körfezindeki suyun rengi değişirken, bazı memba suları ise çamurlu aktığı yazarken alt kısımlarında Bakanların sorgulamalarının başladığını yazıyordu.

Bilindiği gibi 14 Mayıs 1950'de Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle başlayan ve iktidarı kaybetmeyi hazmedemeyenlerin yardımı ve teşvikiyle cuntanın hazırlamış olduğu bir darbenin arkasında bir kısım CHP'linin yaptığı yıpratıcı, yıkıcı, yalancı ve tahrik edici muhalefet anlayışı bulunmaktaydı.

1.20110526175617..jpg

Demokrat Parti döneminde Ulaştırma, Bayındırlık, Millî Eğitim Bakanlığında bulunmuş, Başbakan Yardımcılığı ve Meclis Başkanlığı yapmış olan Tevfik İleri sorgulama sırasında yaptığı savunmada bu hususa dikkatleri çekerek özetle şunları söylüyordu.

“…Muhalefet her küçük hadiseyi bir politika mevzuu yaparsa, buna hiçbir iktidar dayanamaz ve demokrasi soysuzlaşır. …Bugün samimiyetle ve memleketin büyük menfaati hesabına şunu temenni ederim:

“Allah hiçbir iktidarın karşısına CHP muhalefeti gibi bir muhalefeti çıkarmasın… Yine memleketin büyük menfaati hesabına Halk Partisi'nin muhalefette kalacağına iktidara geçmesini temenni ederim. Bu takdirde sebep olacağı zarar, muhalefette kaldığı takdirde vereceği zarardan herhalde az olacaktır.” 


3 Mayıs 1960 gün yapılan Demokrat Parti Grup toplantı tutanaklarına yansıyan ve mahkemede de kendisine hatırlatılan şu tespiti enteresandır:

“CHP'nin bu memlekette yaptığını Fransa'daki, İtalya'daki komünist partiler yapmamıştır.”