Almanya Hükümet Kuramıyor

Almanya Hükümet Kuramıyor
Almanya'da beş haftadır devam eden koalisyon görüşmeleri, Hür Demokrat Partinin (FDP) "Yanlış yönetmektense yönetmemek daha iyidir" açıklamasının ardından...

Almanya'da beş haftadır devam eden koalisyon görüşmeleri, Hür Demokrat Partinin (FDP) "Yanlış yönetmektense yönetmemek daha iyidir" açıklamasının ardından sonuç alınamadan sona erdi.

FDP lideri Christian Lindner, "Jamaika koalisyonu" görüşmelerinden çekildiklerini açıkladı. Dört partinin ortak bir fikri ve güveni olmadığını, böyle bir durumda ülkeyi yönetmenin mümkün olamayacağını belirten Lindner, görüşmelerden çekildiklerini söyledi.

Jamaika koalisyon formülünün başarısız olmasıyla hükümet kurma krizine giren Almanya'da hükümet kurabilmek için üç seçenek bulunuyor. Seçeneklerin başında büyük koalisyon olarak isimlendirilen Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında hükümetin kurulması geliyor. 25 Eylül'de yapılan genel seçimlerde yüzde 20.5 oy alan SPD'nin başbakan adayı Martin Schulz "Halkımız bizim muhalefette kalmamızı istiyor. Büyük koalisyona katılmayacağız" açıklamasını yapmış, ardından dörtlü koalisyon görüşmelerine başlanmıştı. Başarısız olan Jamaika görüşmelerinden sonra büyük koalisyon ihtimali de kalmamış oldu.

İkinci seçenek ise cumhurbaşkanının mecliste bulunan partilerden herhangi birine hükümet kurma görevi vermesi. Görevi alan partinin mecliste bir azınlık hükümeti kurarak ülkeyi yeni bir seçime kadar idare edebileceği bu seçeneğe hiçbir siyasi otorite sıcak bakmıyor. Son seçenek ise yeniden seçime gitmek gibi görünüyor.

CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞECEK

"Jamaika koalisyonu" olarak isimlendirilen görüşmelerin ardından koalisyonu oluşturacak ortaklardan Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, FDP'yi Jamaika'ya hazır olmamakla suçladı.

Öte yandan Başbakan Angela Merkel, Almanya'yı bu zor günlerde de yönetmeyi sürdüreceğini söyledi. Merkel, bugün Cumhurbaşkanı Steinmeier ile bilgi alışverişinde bulunacağını açıkladı.

Koalisyon görüşmelerinde partilerin anlaşma sağlayamadıkları konuların başında iklim, enerji, finans ve göç gibi başlıklar geliyor.

(Mehmet Koca / İHA)

Kaynak:IHA