Almanya'da Türk futbolcuya şok ceza

Almanya'da Türk futbolcuya şok ceza
Alman Futbol Federasyonu Almanya'da futbol yaşantısını sürdüren Türk futbolcuya şok ceza uyguladı...
Alman Futbol Federasyonu (DFB) Spor Mahkemesi, amatör küme takımlarından Hamm Türkspor'da oynayan 27 yaşındaki Türk futbolcu Hasan Tosun'a, kavgaya karışarak bir taraftarı yaraladığı gerekçesiyle ''ömür boyu futbol oynamama'' cezası verdi.

Hamm'ın Unna bölgesi amatör küme takımlarından Hamm Türkspor kulübünün oyuncusu Tosun'un, Kamen SC ile yapılan lig maçında, oyuncular arasında çıkan kavga sırasında elinde bira şişesiyle saha kenarından olaylara karışan bir rakip taraftarı döverek ağır yaradığı gerekçesiyle ömür boyu futboldan men edilmesi kararı, kulüp yöneticileri tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

Kulüp başkanı Mehmet Özsakız, yaptığı açıklamada, 22 Ağustos 2008 tarihinde sahalarındaki bir lig maçı sırasında rakip takım oyuncularıyla çıkan kavgada yaşanan tatsız gelişmeler sonrasında Spor Mahkemesinin, takımda hem futbolcu, hem de çalıştırıcı olarak görev yapan Tosun'a verdiği cezayı doğru bulmadığını belirtti.

Özsakız, ''Futbol birleştiricidir. Spor mahkemesinin bir futbolcuyu ömür boyu futboldan men etmesini doğru bulmuyorum. Bana sporun anlamı ortadan kalkıyor gibi geliyor. Kulübümüz 1979 yılında kuruldu. 5 futbol takımı ve 4 çocuk futbol takımımız var. Bunun yanı sıra 70 kişilik tekvando takımımız ve bayanlar için de faaliyetlerimiz var. Takımlarımızı çoğaltmak istedik, maalesef bir takımımızı dağıtmak zorunda kaldık'' diye konuştu.

Amaçlarının kahve köşelerinde oturan gençleri topluma kazandırmak olduğunu ifade eden Özsakız, ''Futbol gençleri kötü yoldan çeker, kahve köşelerinde sürünmelerini ve başka yollara gitmelerini engeller diye düşünüyoruz. Bir insanın futboldan ömür boyu men edilmesini kabullenemiyorum'' dedi.

Özsakız, karara karşı hukuki işlem başlatacaklarını sözlerine ekledi.

-''KIRKIRTICILIK YAPTILAR''-

Futbol faaliyetlerinden ömür boyu men edilen Hasan Tosun da ''bir rakip takım oyuncusunun maç sırasında kışkırtıcılık yaptığını, aynı kişinin spor mahkemesinde de bu tutumunu sürdürdüğünü ve Türkçe küfür ettiğini'' söyledi.

''Bir oyuncuma yumruk vurdular, ben de dayanamadım vurdum'' diyen Tosun, şunları anlattı:

''Bu takıma oyuncu olarak geldim. Başkanım bana görev verdi; hocalık yaptım, yönetimde görev aldım. Maçta bize küfür ettiler, küfür edene 6 ay ceza verdiler, bana ömür boyu. Çıkan olay sırasında onlar benden daha çok vurdu. Türküz diye en büyük cezayı biz aldık. Seve seve top oynuyordum, artık oynayamayacağım. Mahkemede beni kışkırttılar, karşı takımın olayları çıkartan oyuncusu Müslümanlara hakaret etti, kızdım ve mahkemeden kovuldum.''

-''CEZA ÇOK AĞIR''-

Hamm Türkspor'un yöneticilerinden Ertuğrul Türkyılmaz da mahkemenin aldığı karara saygı duyduklarını, ancak cezanın çok ağır olduğunu belirterek, asıl olayı çıkartan kişinin maç sırasında Türkçe küfür etmesinin ve maçın hakeminin de bu sözleri anlamamasının olay büyümesine neden olduğunu ifade etti.

Türkyılmaz, şöyle konuştu:

''Arkadaşlarımızın oruçlu ve sinirlerinin gergin olması, rakip takımın faullü oynaması ve seyircinin bira şişesiyle sarhoş bir şekilde sahaya girmesi olayların çığrından çıkmasına sebep oldu. Mahkemenin kararına saygılıyız, ancak bir insanı ömür boyu spordan men etmek de çok ağır bir ceza. Türkçe konuşan rakip oyuncunun Müslümanlara hakareti mahkeme önünde de sürdü. Mahkemede cereyan eden olaylar farklıydı, ancak biz bunu ispat edemedik.''