Ampuldeki Büyük Tehlike

Ampuldeki Büyük Tehlike
Yakın mesafede kullanılan tasarruf ampulünün ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtildi..

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Daşdağ, 1 metreden daha yakın mesafede kullanılan tasarruf ampulünün elektromanyetik kirlilik yaratarak ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.

Prof. Dr. Daşdağ, yaptığı açıklamada, teknoloji geliştikçe elektromanyetik kirliliğin de arttığını, evlerde dikkatsiz kullanım sonucu elektromanyetik dalga yayıcılara maruz kalındığını belirtti.

Elektromanyetik dalgaların sanıldığı gibi sadece cep telefonlarında bulunmadığını kaydeden Daşdağ, şöyle konuştu:

“Avrupa'da tasarruflu ampullerinin kullanımı konusunda halk yönlendiriliyor. Küresel ısınmanın etkilerinin azaltılmasında tasarruflu ampullerin katkısı olacağını iddia eden bilim adamları var. Fakat yine de bu ampullerin dikkatli kullanılması gerekir.

Fransız Araştırma Merkezleri CRRIREM ve VİTO tarafından yürütülen çalışmalar, ampullerin kullanıldığı mesafenin son derece önemli olduğunu vurguluyor. Araştırma merkezleri bu ampullere 1 metreden daha yakın mesafeden maruz kalmamak gerektiğini belirtiyor.

Fransa'da yapılan bu araştırmalarda tasarruflu ampullerinin uygun mesafede kullanılmadığında ultraviyole B ve C ışınlarını yayarak cilde ve gözlere zarar verdiği tespit edildi. 1 metreden daha yakın mesafede kullanılan tasarruf ampulü elektromanyetik kirlilik yaratarak ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.”

“ÇALIŞMA MASASINDA VE YAN AYDINLATMADA KULLANILMAMALI”

Prof. Dr. Daşdağ, tasarruf ampulünün çalışma masalarında ve 1 metreden daha az mesafedeki yan aydınlatmalarda kullanılmaması gerektiğine dikkati çekerek, bilim adamlarının bu ampullerin kullanımında mesafenin önemli olduğunu belirttiklerini, yakın mesafelerde bu açıdan geleneksel ampul kullanılmasının tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Tavana asılan ampullerin zararlı etkilerinin azaldığını ve daha güvenli olduğunu ifade eden Daşdağ, elektromanyetik dalgalardan ve kirlilikten tümüyle korunmanın mümkün olmadığını ancak kontrollü kullanım ile maruz kalınan elektromanyetik alanları minimize etmenin mümkün olabileceğini belirtti.