Anne babanın en zor tercihi

Anne babanın en zor tercihi
Muş'da yaşayan karı kocanın evlat sevinci yarım kaldı. Erken doğan ikiz bebek için aile tercihe zorlandı.

Muş’un Yeşilyurt Mahallesi’nde oturan ev kadını Sinem Apak (23) ile fırıncılık yapan Sinan Apak’ın (30), evliliklerinin ilk yılında yaşadıkları ikiz bebek heyecanı hüzünlü bitti.

Muş’ta Apak çiftinin 6.5 aylık olarak dünyaya gelen ikizleri Ebrar ve Meryem’e solunum cihazlı kuvöz gerekiyordu.

Van’da bir adet kuvöz bulundu. Doktorlar risk almak istemedi, ‘Yolculuğa dayanacak gücü olanı gönderin’ dediler. Ebrar Van’a gönderildi, kurtuldu.

O kurtulunca Meryem’in de getirilmesi istendi, ancak onun ömrü yola çıkmaya bile yetmedi.

‘Seçimi onlara bıraktık’
Tek boş kuvöz bulunan Medikal Park Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım ünitesi doktoru Tülay Akça, şunları anlattı:
“O an bir kuvöz ve solunum cihazımızın boş olduğunu, sadece bir bebeği kabul edebileceğimizi belirttik.  Seçimi onlara bıraktık. Durumu daha iyi olan bebek gönderildi. Bebeği gördükten sonra, diğer bebeğe yer bulunmadığını öğrenince onu da istedik. Bu bebek için kullandığımız kuvözü diğeri için de kullanabilirdik. Ancak bebek Van’a gönderilmeden ölmüştü. Bizde bulunan bebeğin sağlık durumu kontrol altında. Damardan besliyoruz. Kilo almasını bekliyoruz.”

Doğumu yaptıran doktor
Doğumu yaptıran Dr. Çelik, iki bebeğin de solunum yetmezliği çektiğini, çevre illerdeki araştırma hastanelerini tek tek aradığını belirtti. Dr. Çelik yaşananları şöyle anlattı:
“Boş kuvöz bulamadık. Saat 00.30’da Sağlık Bakanlığı ile görüştük. Elazığ’da 645 liralık bir ilaç bulduk. Ambulansla bu ilacı getirtip, durumu ağır olan bebeğe verdik.
Saat 00.45’te Van’daki bir özel hastanede boş kuvöz bulduk. Sağlık durumu daha iyi olan bebeği ambulansla gönderdik. Diğeri saat 08.00’de hayatını kaybetti. Ağır yolculuğu kaldıramayacak durumdaydı. Onun için göndermedik. Zaten Van’da yer de yoktu.”

Muş’a iki yeni solunum cihazı
Sağlık Bakanlığı, Muş’ta yaşanan dramın ardından Doğum Hastanesi Başhekimliği’ne iki solunum cihazı gönderdi. Hastanede, 25 hasta kapasiteli yoğun bakım ünitesi kurma çalışmalarına başlandı.

Başhekim: Kuvöz sıkıntımız yok
Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Dr. Muhammed Arap, hastanelerinde 10 adet kuvöz bulunduğunu ve erken doğum sonrası kuvözlerin en iyi biçimde hizmet sunduğunu söyledi. Dr. Arap, yeni bir hastane olduklarını ve bazı eksiklerini gidermek için çalıştıklarını belirterek şöyle devam etti: “Şu an kuvözlerimiz faal durumda ve yeterli sayıda. Söz konusu bebeklerimizin kuvöz ortamında takipleri yapıldı. Erken doğan ikiz bebeklerimizde solunum yetmezliği sorunu vardı. Bebeklerimizden birinin durumunun daha kötü olması nedeniyle Van’a gönderme olanağımız olmadı. Bu bebeğimizin her an için yolda ölme ihtimali yüksekti. Biz de bu nedenle diğer bebeğimizi Van’a gönderdik. Ancak, ne yazık ki hastanemizdeki bebeği kaybettik.