Antalya felaketi bekliyor

Antalya felaketi bekliyor
Meteoroloji, Antalya ve Muğla'da şiddetli yağış beklendiğini açıkladı. Her iki il ve ilçelerine, bu geceden itibaren 24 saat süreyle, metrekareye 180 kilogram yağış düşmesi bekleniyor.

Antalya'da yarın fırtına var

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Antalya ve Muğla'da beklenen şiddetli yağışlarla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin bu akşamdan itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelecek yeni bir ılık ve yağışlı havanın etkisine gireceğinin tahmin edildiğini belirten Çağlar, şiddetli yağışın görüleceği Antalya ve Muğla illeri ile ilçelerine, 24 saat içinde metrekareye 180-200 kilogram yağışın beklendiğini bildirdi.

Bu illerin valilikleriyle irtibat içinde olduklarını ifade eden Çağlar, olumsuz şartlara karşı gerekli önlemlerin alınmasını istediklerini kaydetti. Çağlar, Antalya ve Muğla'daki şiddetli yağışların yanında fırtına uyarısında da bulunarak, Lodos'un 60-80 kilometre/saat hızı bulabileceğini belirtti.

Antalya ve Muğla'nın yanı sıra Adana, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te de bu geceden itibaren şiddetli yağış beklediklerini dile getiren Çağlar, şiddetli yağışların 5 Kasım Perşembe günü Batı'dan Doğu'ya kayacağını bildirdi.

Çağlar, denizcileri de şiddetli fırtınaya karşı uyararak, Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de 6-8 ve 7-9'a varan şiddette rüzgar beklediklerini vurguladı. Çağlar, mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklığının da ılık ve yağışlı havanın etkisiyle mevsim normallerine döneceğini açıkladı. Çağlar, hava sıcaklığının önümüzdeki günlerde 7-8 derece artacağını belirtti.

Gazetecilerin sorusu üzerine, şiddetli ve kuvvetli yağışın yaşanacağı İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler de, sel ve diğer olumsuzluklara karşı önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Çağlar, "Ankara ve İstanbul'da kuvvetli yağış olabilir ama Antalya ve Muğla'nın daha dikkatli olması gerekiyor" dedi.

METEROROLOJİK TAHMİN

Yapılan son değerlendirmelere göre, soğuk ve yağışlı hava doğu bölgelerinde etkili olmaya devam ederken akşam saatlerinden sonra yurdun batı kesimlerinin Orta Akdeniz üzerinden gelecek yeni bir ılık ve yağışlı havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, Sivas, Kayseri, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Kars ve Ardahan çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek. Yağışların Siirt, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Mardin, Şırnak, Hakkari ile Diyarbakır'ın kuzey ve doğu kesimleri ile gece saatlerinden itibaren İzmir, Çanakkale, Edirne, Aydın, Muğla, Balıkesir'in Ayvalık, Edremit ve Burhaniye ilçeleri ile Antalya'nın Kaş, Kalkan, Kale, Finike, Kumluca ve Kemer ilçelerinde, sabah saatlerinde Isparta ve Antalya il genelinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Hava sıcaklığı ise, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda 3 ila 5 derece azalacak, iç ve batı bölgelerde 2 ila 4 derece artacak. Ülke genelinde güney yönlerden orta kuvvette, akşam saatlerinden sonra Marmara ve Kıyı Ege'de, yarın (Çarşamba) ülkenin batısında kuvvetli olarak esecek.

UYARILAR

Yağışların; Siirt, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Mardin, Şırnak, Hakkari, Diyarbakır'ın kuzey ve doğu kesimleri ile gece saatlerinden itibaren İzmir, Çanakkale, Edirne, Aydın, Muğla, Balıkesir'in Ayvalık, Edremit ve Burhaniye ilçeleri ile Antalya'nın Kaş, Kalkan, Kale, Finike, Kumluca ve Kemer ilçelerinde, sabah saatlerinde Isparta ve Antalya il genelinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (Ani sel, lokal su baskını, taşkın, heyelan, yıldırım vb.) tedbirli olunması gerekiyor.