Antibiyotikte Değil, Sağlığınızda Israrcı Olun

Antibiyotikte Değil, Sağlığınızda Israrcı Olun
Sağlık Bakanlığınca, bilinçsiz antibiyotik kullanımının azaltılması amacıyla başlatılan "Akılcı Antibiyotik Kullanımı Medya Kampanyası" kapsamında Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Tuzcuoğlu Memişağa Parkında stant kuruldu.

Sağlık personelleri tarafından vatandaşlara akılcı antibiyotik kullanımı konusunda bilgilendirme yapılarak, akılcı ilaç kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin arttırılması için çalışma yapıldı.

Tuzcuoğlu Memişağa Parkında düzenlenen etkinliğe Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Sağlık Hizmetleri Başkanı Op.Dr. Talip Başak, Kamu Hastaneler Başkanı Yrd.Doç.Dr. Gökhan Demiral, Halk Sağlığı Başkanı Op.Dr. Seçkin Karaoğlu, Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı Dr.Hakan Görgülü ile sağlık personelleri ve vatandaşlar katıldı.

rize-il-saglik-mudurlugu-tarafindan-“akilci-antibiyotik-kullanimi”-medya-kampanyasi-kapsaminda-tuzcuoglu-memisaga-parkinda-stant-kuruldu-(1).jpg

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, burada yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından “akılcı antibiyotik kullanımı” medya kampanyası başlatıldığını belirtti.

Bazı insanların hastalandığında "antibiyotik kullanmadan iyileşememem" gibi yanlış bir inançla hareket ettiğini söyleyen Tepe, “Soğuk algınlığı, grip gibi sıkça rastlanan enfeksiyonlarda dahi antibiyotik kullanımına başvurulmakta, doktorlardan talep edilmekte veya hasta evinde varsa gelişi güzel antibiyotik kullanmaktadır. Bazen de doktorun verdiği antibiyotiği yeterince süre kullanmayıp, yeniden rahatsızlanırım diye saklamakta, hatta bir sonraki rahatsızlığında dahi gerekip gerekmediğini bilmeksizin kullanabilmektedir. İşte tüm bu yanlışlar aslında kişinin hem kendi hem de çevresindekilerin sağlığına verdiği en büyük zarardır.” diye konuştu.

Tepe, vatandaşlarımızın ilaçları doğru, zamanında ve uygun dozda kullanmalarının sağlanması hedeflendiğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. İlacı doğru kullanmak tedavinin olumlu sonuçlanabilmesi için çok önemlidir. Öyle ki, doğru ilacın uygun olmayan dozda ya da bilinçsiz kullanımı son derece tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu tehlikenin ortadan kalkması, akılcı ilaç kullanımı ile ilgili yapılacak teşviklerle mümkündür.”

rize-il-saglik-mudurlugu-tarafindan-“akilci-antibiyotik-kullanimi”-medya-kampanyasi-kapsaminda-tuzcuoglu-memisaga-parkinda-stant-kuruldu-(2).jpgrize-il-saglik-mudurlugu-tarafindan-“akilci-antibiyotik-kullanimi”-medya-kampanyasi-kapsaminda-tuzcuoglu-memisaga-parkinda-stant-kuruldu-(3).jpgrize-il-saglik-mudurlugu-tarafindan-“akilci-antibiyotik-kullanimi”-medya-kampanyasi-kapsaminda-tuzcuoglu-memisaga-parkinda-stant-kuruldu-(4).jpg